Lijst Burgemeester maakt eerste balans op: “Nooit eerder zoveel geld naar De Haan gehaald”
Lijst Burgemeester – met Wilfried Vandaele op kop – maakte onlangs de balans op van de voorbije legislatuur. “Nooit eerder werden er zoveel centen naar De Haan gehaald, en dat is te danken aan onze burgemeester”, klonk het bij fractievoorzitter Mathieu Delbarge. De oppositie wenst dat evenwel te nuanceren. “Veel subsidies lagen hoe dan ook klaar.”
De komende weken volgen nog meer cijfers, maar Delbarge begint met een overzicht van de investeringen in wegen en strand. “In de voorbije bestuursperiode werd liefst 73 miljoen euro geïnvesteerd, en slechts een tiende daarvan kwam uit de gemeentekas. Dat hebben we enkel en alleen te danken aan onze burgemeester, die goed zijn weg kent in de provincie en bij de Vlaamse en federale instellingen.”
Delbarge noemt ook enkele voorbeelden. “De heraanleg van de Grotestraat met een vrijliggend fietspad, kostte de gemeente zo’n 1,5 miljoen euro. Andere instanties legden hierin liefst 6,5 miljoen euro bij. Dat het fietspad in de Grotestraat er na twintig jaar eindelijk ligt, is echt wel de verdienste van onze burgemeester geweest. Hij vond een oplossing voor het feit dat het pad deels in Duinendecreet ligt, én onderhandelde met de eigenaars over de grondinnames”, aldus Delbarge. Het fietspad alleen kostte de gemeente zelf 600.000 euro. “Andere partners, vooral de provincie, brachten hier 2,6 miljoen euro in”, klinkt het.
Er werd liefst 73 miljoen geïnvesteerd en slechts een tiende daarvan kwam uit de gemeentekas
Enkele straten in de Concessie kregen ook een nieuwe asfaltlaag en dat betaalde de gemeente zelf. “Voor de heraanleg van Vosseslag en zijstraten telde de gemeente een kleine drie miljoen euro neer, andere instanties legden 10.525.000 euro bij.”
Geld losgepeuterd
“Voor de vernieuwde strandtoegang aan Vosseslag betaalde de gemeente 60.000 euro, en brachten anderen 230.000 euro in. Voor de nieuwe strandhoofden in Wenduine werd de totale kostprijs van 13.6 miljoen euro gedragen door de Vlaamse overheid”, somt Delbarge op. Nog dankzij Vandaele, werden volgens Delbarge de werken aan de Ringlaan vlotgetrokken. “Hij peuterde in Brussel extra middelen los om de werken te kunnen voortzetten met een nieuwe aannemer”, klinkt het.
Delbarge becijferde ook dat voor de Ringlaan voorlopig 12.226.785 euro gefactureerd werd, waarvan De Haan slechts 525.329 euro uit eigen zak betaalde. De nieuwe toplaag in de Langestraat en aanpalende straten kwam er dan weer op kosten van de gemeente, voor 60.500 euro. “Op een aantal plaatsen werden ook voetpaden vernieuwd, bijvoorbeeld in de viswijk in Wenduine. Ook dat betaalde de gemeente zelf. De Kloosterstraat in Vlissegem werd heraangelegd, met veiliger en steviger afboording, de Bredeweg en de Vijfwegestraat volgen nog.”
De jaarlijkse zandopspuitingen op de verschillende Haanse stranden, kostten de voorbije zes jaar 19.5 miljoen euro. Slechts 340.000 euro hiervan kwam volgens Delbarge van de gemeente zelf. “Onze groep heeft in een relatief korte periode een gigantische berg werk verzet, en we hebben daar dus enorm veel middelen voor kunnen verzamelen buiten de gemeentekas”, klinkt het.
(WK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier