Kortrijks referendum gaat dit keer over… kunstwerk: “Participatie? Dit is niet meer dan een Facebookpoll”

Wouter Vermeersch (links) hekelt de vraag van het nieuwe digitale referendum van de stad over kunstwerken van kunstenroute Paradise. © FM/JVGK
Olaf Verhaeghe

Het nieuwe Kortrijkse digitale referendum gaat dit jaar over de kunstenroute van Paradise. Het stadsbestuur vraagt de inwoners welk werk zij graag een permanente plaats zouden zien krijgen. In vergelijking met het eerste onderwerp – het al of niet organiseren van een maandelijkse autoloze zondag – een stuk minder spraakmakend. Dat vindt ook Vlaams Belang die liever de moskee, de trambus of de dure huisvuilniszakken als onderwerp hadden gezien. “Uit schrik voor het oordeel van de Kortrijkzanen degradeert het stadsbestuur haar eigen initiatief tot een Facebookpoll”, is Wouter Vermeersch scherp.

In 2019 pakte Kortrijk als eerste stad in Vlaanderen uit met een groots digitaal referendum. Alle inwoners ouder dan 16 jaar konden zich uitspreken over het organiseren van een maandelijkse autoloze zondag, een voorstel van het stadsbestuur van Open VLD/Team Burgemeester, N-VA en Vooruit. Met 56 tegen 44 procent van de stemmen werd het idee toen weggestemd, maar de Stadscoalitie beloofde wel elk jaar met een nieuw referendum op de proppen te komen.

Degradatie

Corona gooide in 2020 roet in het eten, dit jaar is het digitaal referendum wel terug. Maar in vergelijking met twee jaar geleden is het onderwerp van de volksraadpleging een stuk minder spraakmakend. Dat is het oordeel van Vlaams Belang-kopstuk Wouter Vermeersch. “Uit schrik voor het oordeel van de Kortrijkzanen degradeert het stadsbestuur het digitaal referendum tot een populariteitspoll”, zegt hij. “Voor ons is dat onaanvaardbaar.”

De vraag die dit jaar voorligt, gaat over het kunstenparcours Paradise en luidt als volgt: De Triënnale Paradise loopt op zijn einde. Als stad willen we graag een blijvende herinnering aan deze kunstroute. Welk werk wil jij blijvend in de stad aanwezig zien? Daarbij worden twee voorstellen gedaan, The Lovers van Jeremy Deller of KOMPAS/paradise protoype #2 van Stief DeSmet.

Heikele kwesties genoeg

“Na de pijnlijke nederlaag in 2019 durft dit stadsbestuur duidelijk geen heikele politieke kwesties meer voor te leggen”, stelt Wouter Vermeersch. “Er zijn er nochtans in overvloed: denk maar aan de moskee aan de Brugsesteenweg, de trambus of de veel te dure huisvuilniszakken. Dáárover moet het digitaal referendum gaan. Een poll zoals men die eenvoudig op Facebook of Twitter kan organiseren, beantwoordt niet aan die standaard. Deze vraag is een bestuur dat inspraak en participatie hoog in het vaandel draagt, compleet onwaardig. Het digitale referendum moet overeind blijven als een mogelijkheid voor onze inwoners om hun mening te geven over het beleid van het stadsbestuur.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.