Herbestemming brandweersite bekend

Schepen Matthias Vanneste aan de oude brandweerkazerne.©Foto DRD
Schepen Matthias Vanneste aan de oude brandweerkazerne.©Foto DRD
Redactie KW

Het gemeentebestuur heeft met het collectief VELD-Horizon een ontwerper aangesteld voor de herbestemming van de oude brandweersite in het centrum van de gemeente. Er komt een centrale groenruimte met een locatie voor evenementen en een nieuwe sociaal woonblok van ‘Mijn Huis’.

De herbestemming van de oude brandweersite is een van de belangrijke doelstellingen uit het meerjarenplan 2020-2025. “We willen de oude brandweersite omvormen tot een groene, centrale ontmoetingsplaats voor alle Deerlijknaren met verschillende zones en sferen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Matthias Vanneste (Open Vld). Daar zullen uiteenlopende activiteiten kunnen plaatsvinden. Sinds de verhuis van de brandweerkorpsen van Deerlijk en Vichte naar het nieuwe brandweerarsenaal Belgiek in november 2019 staat de oude brandweerkazerne in het centrum leeg.

“Dit is een enorme opportuniteit en we willen deze site de best mogelijke herbestemming geven. Onder leiding van WinVorm, de kwaliteitskamer van de provincie West-Vlaanderen, en in samenwerking met Leiedal werd een oproep gelanceerd naar ontwerpers voor dit project, dat zowel de oude gemeentelijke brandweersite als het Leon Defraeyeplein omvat. Er werden uiteindelijk drie ontwerpbureaus geselecteerd die een projectvoorstel mochten maken met een visie op de site. Dit bevat zowel een design van de ruime omgeving vanuit verschillende invalshoeken als een beschrijving van het ontwerpproces en timing.”

Central Park

“Na evaluatie door een selectiejury van experten kwam het voorstel van het collectief VELD-Horizon als beste uit de bus. Dat is een samenwerking tussen het studiebureau Cnockaert, het architectenbureau Veld en inrichtingsplandeskundige Horizon. Hun strakke en duidelijke procesaanpak en ruime visie op de site en de gemeente Deerlijk in zijn geheel waren doorslaggevend bij de keuze. Het centrumpark biedt volgens de winnaar een unieke kans om de kern van Deerlijk op te waarderen met een kwalitatieve, publieke ruimte.

“Ontwerp moet deze zomer klaar zijn, het project eind deze legislatuur”

“Wat de krachtlijnen zijn? In het ontwerp zullen zij twee assen voorzien: een groene verbinding tussen de Rodenbachstraat en de Commandant Edmond Ameyestraat en een meer verharde doorsteek tussen het Neunkirchenplein en het gemeentehuis. Er komt ook een centrale groenruimte of ‘central park’, die uitnodigt tot kuieren, spelen en rusten. Of de oude kazerne tegen de vlakte gaat of een nieuwe bestemming krijgt, ligt nog niet vast. We denken aan een soort ‘dak op poten’, een openluchtlocatie voor evenementen. Iets als de stadshal in Gent, maar dan op kleinere, Deerlijkse basis.”

Sociaal woonblok

“Het oude politiekantoor wordt verkocht en krijgt een horecabestemming met een open terras naar het plein toe. De bouwmaatschappij Mijn Huis springt mee op de kar”, aldus schepen Vanneste.

“Het huidige sociaal woonblok aan het Leon Defraeyelein gaat tegen de vlakte en krijgt een nieuwe invulling. De organisatie van de bereikbaarheid en de bewaring van het autoluwe karakter van de site zijn ook belangrijke aspecten.”

“We kijken vol verwachting en spanning uit naar de volgende stappen in dit inspirerende project, waarbij veel participatie zal nodig zijn. Het ontwerp zou tegen deze zomer moeten klaar zijn, het hele project tegen het einde van deze legislatuur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier