H. Hartbeeld staat weer op de Goethalsplaats in Meulebeke

Het monument voor de gesneuvelden heeft een metamorfose ondergaan. (foto Luc)
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

De blikvanger op de Goethalsplaats in Meulebeke is ongetwijfeld het monument voor de gesneuvelden in beide wereldoorlogen waar het H. Hartbeeld fier op de sokkel troont. De werkzaamheden aan de Goethalsplaats – De Lijn installeert er een Mobipunt – waren het geschikte moment om de stabiliteit van het monument onder handen te nemen en het beeld een grondige opknapbeurt te geven.

Geschiedenis

De geschiedenis van het monument gaat terug naar het jaar 1919. Dan komt voor het eerst het oprichten van een oorlogsmonument ter ere van de gesneuvelden ter sprake. Tijdens WO I komen meer dan 70 Meulebekenaren om het leven. Het was burgemeester Emile Goethals die als eerste met het voorstel een gedenksteen te plaatsen naar voren kwam.

Het voorstel werd in de gemeenteraad unaniem aanvaard en beeldhouwer Delafontaine mag een bestek opmaken. Het bedrag voor de realisatie van het monument met het bronzen H. Hartbeeld bedraagt 57.000 Bfr, wat heel wat meer is dan de voorziene 30.000 Bfr, het voorstel wordt dan ook in de ijskast gestopt. Het is wachten tot burgemeester Edgard Van Bavegem aan het bewind is en in 1922 komt het voorstel opnieuw boven water.

Met de kunstenaar wordt een uiteindelijk akkoord bereikt (in juni1923), het monument komt er voor de som van 45.000 Bfr. Er komt toch nog een meerprijs voor het plaatsen van een betonnen voetstuk, een taak die gerealiseerd wordt door aannemer Albert Crop. Het metalen hekken rond het monument laat op zich wachten en wordt pas geplaatst na het bewind van burgemeester Van Baveghem.

Inhuldiging

Een driekoppige commissie bestaande uit Edgard Van Bavegem, Joseph Debouver en Gustave Verkinderen werkt het feestprogramma uit voor de officiële inhuldiging van het monument. Op 22 juni 1924 werd het monument plechtig onthuld door kanunnik Mahieu. Het werd een feest zonder weerga. Met het installeren van het Mobipunt wil de Lijn een plaats creëren waar verschillende vormen van vervoer aangeboden worden. Naast de busritten zal er ook plaats zijn voor deelfietsen en -auto’s. Bij dit alles worden er nog 12 parkeerkeerplaatsen behouden. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier