Voltallige gemeenteraad Waregem eist overleg met NMBS over wijziging openingsuren loketten in station

Vooruit protesteerde recent met een flyeractie aan het station. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Oppositieraadslid Frederic Mortier (Vooruit) diende tijdens de gemeenteraad een motie in rond de gewijzigde openingsuren van de loketten in het Waregemse station. Alle raadsleden keurden de vraag tot dringend overleg met de NMBS en de minister van Mobiliteit goed.

De NMBS gaat vanaf 1 maart de openingstijden in de loketten aanpassen. Onder meer in Lichtervelde en Waregem zullen die zelfs het volledige weekend sluiten. Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere protesteert tegen de afbouw van deze dienstverlening en kreeg de voorbije weken veel bijval van reizigers en de betrokken lokale besturen.

Motie

De Waregemse Vooruit-afdeling protesteerde afgelopen weekend tegen die beslissing, en deelde aan het station flyers uit aan de reizigers.

Raadslid Frederic Mortier bracht dinsdagavond een motie op de gemeenteraad. “Deze beslissing heeft een nefaste invloed op het comfort en de veiligheid van de reizigers en vergroot bovendien de digitale kloof bij een deel van onze bevolking”, vertelt hij.

Duizenden pendelaars

De voltallige gemeenteraad schaarde zich achter zijn vraag en dringt bij de NMBS, bij gedelegeerd bestuurder Sophie Dutordoir en bij de federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) op aan om in overleg te gaan en een toekomstgerichte invulling van het station te verzekeren.

De NMBS heeft het al langer verkorven in Waregem, dat toch dagelijks duizenden pendelaars uit de regio ontvangt. Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) schreef eind april 2023 een brief naar dezelfde geadresseerden, nadat de investeringen in het station – na eerdere beloftes – opnieuw werden uitgesteld, en dat voor maar liefst tien jaar. De voltallige gemeenteraad en zo’n 100 reizigers voerden nadien actie op het perron.

Hoogte perrons

Pendelaars klagen al langer over de hoogte van de perrons in het Waregemse station. Tussen de stoep en de trein gaapt er een gat van een halve meter. Bovendien is het voor mensen die geen (rol)trap kunnen nemen onmogelijk om het perron te bereiken.

Het stadsbestuur vraagt al 20 jaar om aanpassingen, zodat alle reizigers uit Waregem en omstreken het openbaar vervoer kunnen gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier