Vlaams Belang Brugge presenteert lijst en programma: “Geen mega-moskee en geen halal maaltijden op school”

Vlaams Belang Brugge stelt de lijst voor. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In café Den Comptoir in Sint-Andries presenteerde Vlaams Belang Brugge haar speerpunten en haar kandidatenlijst voor de verkiezingen. De partij trekt opnieuw met Stefaan Sintobin als lijsttrekker naar de kiezer. Onder de vlag ‘Brugge weer van ons’ pleit de partij om de problematieken van de grootsteden – zoals illegaliteit, vervreemding van het straatbeeld en criminaliteit – uit Brugge weg houden.

‘Brugge weer van ons’: met die slogan trekt Vlaams Belang Brugge naar de gemeenteraadsverkiezingen. De partij stelde haar vijftien speerpunten en haar kandidatenlijst zaterdagvoormiddag voor in café Den Comptoir in deelgemeente Sint-Andries, op een steenworp van het Jan Breydelstadion. Die locatie was niet toevallig want de partij is van mening dat er meer aandacht moet gaan naar de deelgemeenten én is ook groot pleitbezorger voor de komst van een nieuw voetbalstadion voor Club Brugge; een thema waarover volgens VB een referendum zou mogen gehouden worden.

Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin, die er met zijn partij de vorige keer in slaagde van twee naar vier gemeenteraadsleden te stijgen, is opnieuw lijsttrekker. De huidige gemeenteraadsleden An Braem en Yves Buysse – die tevens Vlaams parlementslid is – staan op de plaatsen twee en drie. Nieuwkomer Marie Laeremans – een onderneemster die nu een B&B met koffiehuis uitbaat – neemt de vierde plaats in. Op vijf staat Hugo De Bondt, die in de periode 2013 tot 2018 nog voor de N-VA in de gemeenteraad zat. Gepensioneerd federaal ambtenaar en gediplomeerd stadsgids Ignace Lowie staat op de zesde plaats en de jonge ambtenaar Jonathan Haeyaert, die tevens afdelingsvoorzitter is, vinden we terug op plaats zeven. Gepensioneerd docente hoger onderwijs en scenariste Inge Vanpaeschen staat op plaats acht en Tim Verbiest, een klantenadviseur in de retail, neemt plaats negen in. Havenarbeider Yanny Demeyer, die in bijberoep ook in de horeca actief is, sluit de top tien af.

Vernieuwing

“Maar liefst 31 van de 47 kandidaten zijn nieuwe mensen. Ook in de top 10 is er veel vernieuwing want daar staan 7 nieuwe kandidaten tussen”, zegt lijsttrekker Stefaan Sintobin. “Met arbeiders, bedienden, ondernemers, gepensioneerden ambtenaren en zelfs studenten is onze lijst een doorsnee van de Brugse bevolking.” De partij lanceerde vijftien speerpunten waarvan de eerste is dat er geen mega-moskee mag komen in Sint-Andries. “We zullen dat verzet mee ondersteunen door de oprichting van een actiecomité en het juridisch verzet ertegen te steunen”, zei voorzitter Jonathan Hayaert.

Verder wil de partij het Vlaams karakter van Brugge versterken en vraagt ze meer aandacht voor de deelgemeenten. “Brugge is meer dan alleen de gouden driehoek”, zegt Stefaan Sintobin. “In het bijzonder Zeebrugge, Zwankendamme en Lissewege worden al te vaak stiefmoederlijk behandeld.” Voor het verkrijgen van een sociale woning via de huisvestingsmaatschappij meent Vlaams Belang dat kandidaten de Nederlandse taal moeten spreken en dat er 10 jaar lokale binding moet zijn. In het kader van een veilig en leefbaar Brugge zou er een bevoegdheid ‘Vreemdelingenbeleid’ moeten toegevoegd worden op stadsniveau en moet er harder opgetreden worden tegen drugshandel- en gebruik en andere criminaliteit en overlast.

Vragenuurtje

Om de lokale democratie te versterken wil de partij een ‘vragenuurtje’ – al mag dat ook een half uurtje zijn – voor burgers invoeren op de gemeenteraad. Ook een actief beleid om imagoverlagende winkels – zoals nightshops en souvenirwinkels – een halt toe te roepen staat op het verlanglijstje van Vlaams Belang. Verder zou er moeten op toegezien worden dat er in de scholen geen ruimte is voor ‘activistische agenda’s’ en ‘woke-waanzin’ en moeten halalmaaltijden gebannen worden. Op vlak van toerisme wil Vlaams Belang gemeenschapswachten inzetten om de toeristenstroom in goede banen te leiden. Daar voor een stuk bij aansluitend wil de partij dat auto’s met buitenlandse nummerplaten ondergronds of buiten de binnenstad moeten parkeren. Om de vergrijzing tegen te gaan, ten slotte, wil Vlaams Belang een forse geboortepremie voor elke eerstgeborene invoeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier