Unesco-restricties rond windmolens nekt klimaatplannen Ieper: “Burgemeestersconvenant mag de vuilbak in”

Ook bij de bewoners van Sint-Jan was er weinig enthousiasme voor de aangevraagde windmolen op Pilkem Ridge. (Foto TOGH) © TOM GHEERAERT
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De restrictie dat er geen windturbines mogen komen op een straal van drie kilometer rond de door Unesco erkende WO I-sites zorgt ervoor dat er de facto nergens in Ieper nog een windturbine kan gezet worden. Oppositiepartijen CD&V en Groen vroegen op de gemeenteraad dan ook hoe de meerderheid nu haar klimaatambities wil waarmaken.

In september vorig jaar erkende Unesco heel wat WO I-relicten als werelderfgoed. In hun omzendbrief van 9 februari trokken Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele een perimeter van 3 kilometer rond iedere door Unesco erkende WO I-site die moet gevrijwaard worden van nieuwe windturbineprojecten.

20% reductie via windmolens

“Dit heeft een grote impact op de eventuele toekomstige plaatsing van windmolens op Iepers grondgebied”, zei Katrien Desomer maandag op de gemeenteraad. “Nochtans is er de belofte van dit bestuur via de burgemeesterconvenant om de CO2-uitstoot met 40% te beperken tegen 2030. Daarvan zou volgens het klimaatplan 20% reductie worden gerealiseerd via windmolenprojecten.”

Desomer vroeg zich af of deze beperkingen werden doorgesproken met de stad voorafgaand aan de beslissing. “Zijn er überhaupt nog mogelijkheden voor het plaatsen van windmolens op Iepers grondgebied? Moeten we nog extra restricties verwachten?”, vroeg ze.

Gigantische demarche

Sam Vancayzeele (Groen) wees erop dat in 2014 een convenant werd afgesloten. “Daarin staat letterlijk dat een erkenning geen enkele bijkomende regelgeving, beperking of rechten zou opleggen. Later werd afgesproken dat er een bufferzone zou komen van 100 meter voor constructies hoger dan vijftien meter. Nu een bufferzone instellen van 3 km is een gigantische demarche. De manier waarop het stadsbestuur daarop heeft gereageerd vind ik nogal gemakkelijk. Het burgemeestersconvenant mag in de vuilbak, en het stadsbestuur vindt dat oké.”

Perimeter per site

“Zonder extra windturbines kunnen wij deze doelstellingen niet halen, zoveel is duidelijk”, gaf schepen van Erfgoed Philip Bolle (Vooruit) toe. “De omzendbrief stelt wel dat sites moeten worden gevrijwaard van bijkomende windturbines ‘tot er een wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde methodologie is die de impact op de betrokken monumenten door windturbines in kaart brengt én de vergunningverlenende overheden helpt bij het beoordelen van individuele aanvraagdossiers’. Ook niet onbelangrijk. Het is dus mogelijk dat de perimeter meer specifiek bepaald zal worden per site en per type project. Onthoud ook dat Ieper naast de recente bescherming van de begraafplaatsen ook een beschermd werelderfgoed site heeft in de binnenstad met het belfort. Wij hebben daarnaast geen weet van bijkomende beperkingen die in de pijplijn zitten. Deze verrassende demarche van de Vlaamse regering werd ook niet doorgesproken met de stad.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier