Oppositie wil streaming Lendeleedse gemeenteraad en meerderheid wil kasteel Dassonville kopen

Vlaams Belang en N-VA voerden samen actie. © Julien Cluyse
Redactie KW

Donderdagavond maakten N-VA en Vlaams Belang net vóór de gemeenteraad nog eens duidelijk dat ze streaming van de gemeenteraad willen. Trots op Lendlee wil dat ook trouwens. De CD&V-meerderheid keurde een samenwerkingsovereenkomst goed met Leiedal voor de realisatie van een masterplan vergroening en de aankoop Kasteel Dassonville, de oppositie wilde echter geen blanco cheque tekenen.

N-VA wilde vóór de gemeenteraad nog eens duidelijk maken dat de CD&V-meerderheid best akkoord gaat met het streamen van de gemeenteraad. Trots op Lendlee wil dat ook, maar deed dat binnen de gemeenteraad en wees er daar op dat zij ook nagevraagd hadden wat het zou kosten. “Dat was maximaal 7.000 euro”, zei fractieleider Francis Bonte. “Ver van de 39.000 euro die het schepencollege de vorige keer aanhaalde.” N-VA had trouwens de vorige keer ook gezegd dat streamen kon voor ongeveer 7.000 euro.

Vlaams Belang, dat niet in de gemeenteraad vertegenwoordigd is, wil ook streaming en betwist ook de prijs van 39.000 euro. “Maar dat is niets in vergelijking met andere ondoordachte uitgaven die het bestuur deed voor de Hoeve Vercaemer”, zegt Jo Vansteenkiste”

Marnic Vandenbroucke (N-VA) zei nog dat hij het raar vond dat het schepencollege maar 1 offerte had gevraagd voor de streaming terwijl ze voor een afwasmachine in zaal Lindelei (kostprijs ongeveer 2000) euro 4 offertes had gevraagd. “Alle partijen bleven bij hun standpunt”, zei de burgemeester.

Dassonville

Kasteel Dassonville, tuin en muur liggen middenin de dorpskern en is sinds december 2019 een door de overheid beschermd gebouw, trouwens het enige beschermde gebouw in Lendelede. Het gemeentebestuur ziet nu een kans om de dorpskern niet alleen te vergroenen en er een aantal nieuwe woningen te bouwen, maar ook om het kasteel aan te kopen en daar misschien publieke ruimtes, horeca… in onder te brengen.

Lendelede geeft dat wel in handen van de intercommunale Leiedal die de aankoop zal doen en de hele site ontwikkelen. Binnen 10 jaar koopt de gemeente het kasteel en omgeving dan aan Leiedal. De gemeente moet nu wel waarborg staan voor de leningen die de intercommunale aangaat.

Verduidelijking

N-VA vroeg donderdagavond verdaging en meer verduidelijking van het agendapunt. “We hebben als gemeenteraadslid veel te weinig informatie over dat toekomstproject en weten absoluut niet waar dat naartoe gaat en of we dat wel als gemeente zullen kunnen betalen”, aldus Marnic Vandenbroucke. “Er zit in het dossier ook geen schattingsverslag voor de aankoop van het kasteel. Maar de overeenkomst zegt ook dat Lendelede het binnen 10 jaar moet kopen. Als we dat nu tekenen, tekenen we een blanco cheque.”

Francis Bonte van Trots op Lendlee zei dat ze een dergelijk project genegen zijn, maar om dezelfde reden als de N-VA verdaging van het punt willen om meer duidelijkheid te krijgen. “Onze fractie wil ook niet de factuur doorschuiven naar de toekomstige generatie”, zegt Francis. ‘En zal dat betaalbaar zijn? We zouden toch graag horen welke richting de ideeën van het gemeentebestuur uitgaan.”

Bruno Vanoverbeke van de CD&V-fractie verdedigde de overeenkomst en zei dat er altijd onzekerheden zullen zijn als je een dergelijk toekomstgericht project wil realiseren.

Schepen Pedro Ketels (CD&V) verdedigde in een lang pleidooi met vuur zijn project en ziet het ook als een unieke kans voor de gemeente. ”Een mooi project voor een gemeente waar het blijkbaar aangenaam wonen is aangezien er de laatste 10 jaar een 500-tal inwoners bijkwamen.”

Het punt werd niet verdaagd en goedgekeurd door de meerderheid. De oppositie stemde tegen.

(Ivan Balliu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier