Nieuwpoort laat geen ballonnen meer op: tot 250 euro boete

© (Foto Unsplash)
© (Foto Unsplash)
Paul Bruneel

Een opvallend punt op de agenda van de gemeenteraad van Nieuwpoort, komende donderdag is het verbod om ballonnen op te laten. Er werd een politieverordening opgesteld en deze wordt donderdag voorgelegd aan de gemeenteraadsleden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In de verordening staat dat wensballonnen of ballonwedstrijden, waarin de ballon de lucht wordt ingestuurd en op een niet nader te controleren plaats ongecontroleerd terecht komt, verboden zijn. Wie het wel doet riskeert een GAS-boete tot 250 euro. Schepen voor leefmilieu Kris Vandecasteele geeft uitleg: “Milieuexperts pleiten al langer voor een verbod op het oplaten van ballonnen omdat een groot gedeelte van die ballonnen eindigt als zwerfvuil en hierdoor de natuur vervuilt. Een groot deel komt terecht in bomen op weilanden, akkers en ook in de zee en daar worden ze niet opgeruimd.”

In de magen van de vogels

“Onderzoek leert ons dat te veel land- en zeevogels en ook zoogdieren sterven omdat er plastic in hun maag is terecht gekomen en het gaat hier ook in sommige gevallen om plastic afkomstig van ballonnen. De ballonnen die in het marien milieu terecht komen breken niet snel af en blijven drijven. Vogels en vissen denken dat voedsel is en eenmaal het in de maag en de darmen terecht komt hebben ze geen honger meer. Doordat ze niet meer eten sterven ze uiteindelijk.”

Er worden nog meer redenen aangegeven om de ballonnen te verbieden in Nieuwpoort want dieren kunnen ook verstrengeld geraken in de sierlinten van de ballonnen en wensballonnen en bovendien zijn wensballonnen met daaronder een brandend kaarsje gevaarlijk om brand te veroorzaken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.