Ludieke golfstickactie van N-VA in schoolomgeving: Oplossing voor ‘putten en bulten’

De schoolomgeving van VBS De Ark zal binnenkort nog veiliger zijn, want het slechte wegdek zal met prioriteit een nieuwe asfaltlaag krijgen. (foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De ludieke golfstickactie waarin N-VA-oppositie stelde dat je nu ook golf kan spelen in Koksijde-Dorp op het putten-en-bultenterrein van de schoolstraten Middenlaan – Hostenstraat – Abdijstraat, leidde tot een verhitte discussie in de gemeenteraad. De N-VA-fractie drong aan om van de asfaltering een prioriteit te maken.

De actie was bij burgemeester Marc Vanden Bussche in het verkeerde keelgat geschoten. “Het is ongehoord hoe jullie daags na de goedkeuring van de heraanleg in de vorige gemeenteraad een pantomime hebben opgevoerd en in een filmpje verkondigden dat deze straten onveilig zijn, en dat onze kinderen beter verdienen. Er zijn heel wat redenen waarom dit dossier zo lang heeft aangesleept, onder meer door het rioleringsdossier, de Vlaamse regering die achterwege bleef met subsidies, de starheid van het Agentschap Natuur en Bos om de vergunningen te verkrijgen…”

Schepen Dirk Dawyndt zei dat het voorstel van Sander Loones (N-VA) juridisch onmogelijk was. “Iederéén is voor een nieuwe asfaltlaag, maar we moeten de procedure respecteren en niet op de manier zeire, zeire, zeire!” Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit) ergerde zich aan de “incorrecte bewust verdraaide info en leugens die over onze fractie worden verteld”. Hij stelde: “Koksijde Vooruit deed als eerste het voorstel om de Hostenstraat en Middenlaan mee te nemen in het plan, maar het slordige extra agendapunt toegevoegd tussen de soep en de patatten en het nattevingerwerk van de N-VA is voor ons niet voldoende!”

Versnelling hoger

Het verhitte debat leverde uiteindelijk toch een positief resultaat op. Daags na de gemeenteraad deelde het bestuur mee dat de eerste fase van de werkzaamheden in de Abdijstraat een versnelling hoger schakelt met de belofte dat er deze zomer een nieuwe topasfaltlaag komt met bijzondere aandacht ter hoogte van de gemeentelijke basisschool, waarna het de beurt is aan de Middenlaan. Dit kan blijkbaar nu ineens wel omdat er al een goedkeuring en aanbesteding was en omdat de studiebureaus een ontwerp en budget voorbereidden.

De volgende stap is de herinrichting als fietsstraat van de volledige Abdijstraat, met een voetpad aan één kant. In deze ronde van vernieuwingen komen ook enkele zijstraten aan bod, én de nodige rioleringswerken. “Het budget voor de herinrichting van de Middenlaan was pas voorzien voor 2027, maar we duwen ook daar al op het gaspedaal om eerder te kunnen starten: na de tweede fase van de werken in de Abdijstraat”, zegt de burgemeester. “Als de Abdijstraat helemaal in een nieuw jasje zit, is het aan de Middenlaan, maar daarvoor moeten de voorstudies nog beginnen. Eerst moeten we checken of het asfalt al dan niet is vervuild met teer, wat een grote impact heeft op het budget. Om die periode te overbruggen, werkt Koksijde de Middenlaan twee keer per jaar bij met gietasfalt.”

De burgemeester besluit: “In Koksijde hebben we 619 straten en 287 kilometer weggennet in totaliteit, waarvan 244 kilometer gemeentewegen. We moeten met onze diensten onder leiding van ir. Siska Stockelynck heel goeie afspraken maken om het beheer daarvan te verzekeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier