Liever straatnamen die verwijzen naar bekende vrouwen dan naar landbouwgewassen

Zangeres Claire Vanhonnacker, bekend van de hit ‘Vreemde Vogels’ krijgt een straatnaam in de nieuwe verkaveling in de Tapuitstraat.© gf
Zangeres Claire Vanhonnacker, bekend van de hit ‘Vreemde Vogels’ krijgt een straatnaam in de nieuwe verkaveling in de Tapuitstraat.© gf
Redactie KW

De straten in en rond de nieuwe verkaveling in de Tapuitstraat zullen binnenkort Overakkerstraat, Claire Vanhonnackerstraat, Hermina Ackestraat, Marja Sèsstraat en Zuster Remigiastraat heten. Met deze beslissing negeert de gemeenteraad het advies van de culturele raad, die geopteerd had voor straatnamen die verwijzen naar landbouwgewassen.

De naambepaling van de straten in de nieuwe verkaveling in de Tapuitstraat kwam al een eerste keer aan bod in de gemeenteraad van 28 januari. Dan werd de principebeslissing genomen om te opteren voor de Overakkerstraat als hoofdstraat en de Claire Vanhonnackerstraat, Hermina Ackestraat, Marja Sèsstraat en Zuster Remigiastraat als zijstraten. Dat voorstel werd niet negatief geadviseerd door de gemeentelijke culturele raad.

“Namen kunnen tot discussie leiden”, vond de culturele raad. “Behalve de opgegeven namen zijn er nog andere verdienstelijke vrouwen, die weliswaar in de schaduw staan. Hoe groot moet de bekendheid en verdienste zijn? De schrijfwijze is ook niet eenvoudig. Onze taal is rijk genoeg aan mooie namen die perfect bruikbaar zijn als straatnaam. Deze nieuwe verkaveling maakt deel uit van landbouwgronden. Het zou veel logischer en passender zijn om de straten te noemen naar landbouwgewassen, zoals de heemkundige kring Dorp en Toren voorstelt. Meer bepaald de Tarwestraat, Speltstraat, Masteluinstraat, Roggestraat en Gerststraat.”

Vreemde vogels

Op de jongste gemeenteraad werd toch beslist om voor het oorspronkelijke voorstel te gaan. N-VA en Deerlijk Kwadraat onthielden zich tijdens de stemming. Frans Kemseke (Deerlijk Kwadraat) merkte daarbij op dat Marja Sès eigenlijk Maria Christiaens heette. “Er werd vroeger frequent gevraagd om nieuwe straten de naam van een (bekende) vrouw te geven”, stelde schepen van Cultuur Regine Rooryck (CD&V). “Nu komen we daaraan tegemoet. De moeilijke schrijfwijze? Er zijn in onze gemeente ook verscheidene straten met een moeilijke mannelijke naam. Op elk straatnaambord komt er een beknopte toelichting van de gekozen benaming.”

Met deze beslissing krijgt de Deerlijkse zangeres Claire (Vanhonnacker) haar straat. Haar grootste hit was ‘Vreemde Vogels’. In juli-augustus 1975 stond de single een week op nummer 1 in de BRT Vlaamse Top 10 en vijf weken in de BRT Top 30. Samen met haar man en een bevriend echtpaar kwam zij in 1992 op 39-jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeval in Buggenhout. Hermina Acke en Maria Christiaens (Marja Sès in de volksmond) waren bekende vroedvrouwen in de gemeente. Zuster Remigia was kleuteronderwijzeres en directrice in de toenmalige school in de Statiewijk. (RD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.