Hermeandering Plaatsebeek zorgt voor onenigheid op Harelbeekse gemeenteraad

Studenten van AHA (academie Harelbeke anders) tekenden op de parking (Bavikhove) hoe de Plaatsebeek eruit zou zien (foto LOO)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Op de Harelbeekse gemeenteraad van 15 april was een van de punten de goedkeuring van het bestek, de raming en de gunningswijze van de omgevingswerken aan het vrijetijdspatrimonium in Bavikhove en de hermeandering van de Plaatsebeek. Na een tussenkomst van André Vanassche (Open VLD+) onthielden de drie oppositiepartijen zich bij de stemming.

Schepen van Openbare Werken Tijs Naert (Groen) nam het woord bij het vijfde punt op de gemeenteraad van 15 april. De partijen moesten hun fiat geven op het bestek, de raming en de gunningswijze voor de omgevingswerken aan het vrijetijdspatrimonium in Bavikhove en de hermeandering van de Plaatsebeek.

Voordien werd al duidelijk dat de ontwerpopdracht hiervoor werd gegund aan Architecten Vandekerckhove uit Heule, met een geschatte uitgave van € 708.369,55 incl. 21% BTW. De opdracht wordt voorgesteld te gunnen via een openbare procedure, waarbij een deel van de kosten (€ 317.112,52) wordt gedekt door Provincie West-Vlaanderen en het resterende saldo (€ 268.316,86) door Stad Harelbeke.

Voorbeeldproject

Het bestuur zal de procedurele verplichtingen op zich nemen en dit besluit voorleggen aan de partners, voordat de procedure wordt verdergezet. Het bestek, de raming en de gunningswijze werden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024 en de daaropvolgende jaren. Schepen Naert legde in z’n uitleg de nadruk op het belang voor onder andere de lokale Chiro-afdeling. Hij onderstreepte ook dat dit project van hogerop een voorbeeldproject wordt genoemd.

Als eerste kwam gemeenteraadslid voor Open VLD+ André Vanassche tussen om duidelijk te maken dat z’n partij zich zou onthouden op dit punt: “Onze fractie is volledig akkoord met de realisatie van de vrijetijdsite in Bavikhove. Wij vragen ons echter af hoe het komt dat de realisatie ervan zolang op zich laat wachten?”

“Waar wij niet gelukkig mee zijn – en dit hebben we hier al vroeger gezegd en we herhalen het nogmaals – is de aanleg van de omgeving. Iedereen weet dat er zuinig moet omgesprongen worden met het geld van de stad Harelbeke en wat stellen jullie voor? We gaan de Plaatsebeek onder de parking achter café de Villa openleggen. Hier is geen vraag naar en bovendien verdwijnen er opnieuw heel wat parkeerplaatsen.”

“Ja, jullie krijgen hiervoor een mooi bedrag aan subsidies maar de opleg voor Harelbeke is niet min. In totaal kost deze uitvoering 708.369,55 €. Het klopt dat het deel van de stad slechts 324.663,34 € bedraagt. Dat blijft toch veel om een stukske beek van 50 meter open te leggen. Wij gaan ons dus onthouden om deze redenen.”

Stukje beek openleggen

De schepen verdedigde het project aan de Plaatsebeek ten stelligste: “Je kan de werken aan de Plaatsebeek onnodig vinden, maar ik ben eigenlijk verwonderd dat je zo in die mening blijft hangen. De werken zijn echt noodzakelijk. De laatste maanden hebben we recordaantallen regen over ons heen gekregen. Een klimaatplan is cruciaal op dit moment en dat moet vanuit de stad komen. Misschien worden volgend jaar alle records gebroken op vlak van droogte en dan zullen we blij zijn dat we deze werkzaamheden hebben uitgevoerd.”

“Een klimaatplan is cruciaal op dit moment en dat moet vanuit de stad komen” -Schepen Naert (Groen)

“Daarnaast klopt het ook niet dat er slechts een stukje beek wordt opengelegd. Er komt een fietsverbinding, de vijver wordt publiek toegankelijk en er komen nieuwe wandelpaden. Dit project is belangrijk voor elke Bavikhovenaar.”

Hierna repliceerde André Vanassche (Open VLD+) nog dat de aannemers dit project niet willen en durven aannemen omdat het ‘te groen’ is, wat voor geroezemoes in de zaal zorgde. Schepen Naert concludeerde: “Kijk, je kan dat wel horen – ik weet wel niet van waar je het hoort – maar dat is niet wat de aannemers ons zeggen.” Daarmee leek alles gezegd. Alle oppositiepartijen (Open VLD+, N-VA en Vlaams Belang) onthielden zich op dit punt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier