Groen neemt plannen nieuwe verkaveling tussen Grote Hulststraat en Stoktmolenstraat op de korrel: “Er is nu al zo weinig groen in Tielt”

De gemeenteraad keurde de omgevingsvergunningsaanvraag goed. © SV
Redactie KW

Er komt een (kleine) nieuwe verkaveling met 23 woningen in het groene binnengebied tussen de Grote Hulststraat en de Stoktmolenstraat in Tielt. De omgevingsvergunningsaanvraag daarvoor werd donderdag goedgekeurd door de gemeenteraad, al had An Vanden Bussche van oppositiepartij Groen daar bedenkingen bij.

De plannen voor het inbreidingsproject, dat (ongeveer) achter de parking van het CVO komt, hebben een lange voorgeschiedenis. In de vorige legislatuur was er sprake van een ambitieus project met een aantal appartementsblokken van minstens vier bouwlagen, goed voor samen zowat 50 wooneenheden. Dat werd echter geweigerd door het toenmalige stadsbestuur. Dit keer gaat het om een kleinschaliger ontwikkeling, met zestien halfopen en zeven open woningen. Van de 146 bomen op de site worden er 50 gerooid en vijf verplaatst. Dertien nieuwe zullen worden aangeplant en er komt een groene gordel om de verkaveling heen.

Nefast voor biodiversiteit

“Met Groen kunnen we dit niet goedkeuren”, aldus An Vanden Bussche. “Tielt telt al zo weinig groen en een gebied van 2.175 vierkante meter bijkomend gaan verharden is niet alleen nefast voor de biodiversiteit, het staat ook haaks op de duurzaamheidsdoelstellingen.” Simon Bekaert (Vooruit) trad haar gedeeltelijk bij. “Er is effectief heel weinig groen in Tielt. We hopen van harte dat die vijf bomen zorgvuldig verplaatst worden en dat het weinige groen maximaal behouden blijft. Anderzijds gaat dit om woongebied en het ziet er naar uit dat de plannen sinds de vorige legislatuur toch fors afgeslankt zijn.”

Aanvaardbaar voor woonomgeving

Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) bevestigde dat. “Sinds de vorige legislatuur zijn er veel variaties op het thema geweest. De compensaties en het verplaatsen van de bomen vergen een zekere inspanning van de ontwikkelaar en ik denk te kunnen stellen dat we dit keer tot een project gekomen zijn met een schaalgrootte die voor deze woonomgeving wel aanvaardbaar is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier