Gemeenteraad keurt herinrichting Oostkerke dorp goed

© Foto Davy Coghe
© Foto Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Damse gemeenteraad gaf donderdagavond goedkeuring voor de tweede fase van de dorpskernvernieuwing in Oostkerke. De oppositie betreurt wel dat het aantal parkeerplaatsen in het dorp afneemt.

De gemeenteraad van Damme boog zich donderdagavond onder meer, in zitting via videoconferentie, over de de tweede fase van de heraanleg van de dorpskern van Oostkerke. Die omvat een vernieuwing van de riolering, met het nu overal gangbare ‘gescheiden stelsel’ voor afvalwater en regenwater, en een grondige vernieuwing van de bestrating in de dorpskern. De rijweg zal uitgewerkt worden in uitgewassen beton en de voetpaden en parkeerplaatsen in platte kasseien. Er komen nieuwe zitbanken rondom de kerk en in het park bij de begraafplaats, er worden nieuwe bomen aangeplant en aan de voorzijde van de kerk wordt de rijweg zo heraangelegd dat er een pleinfunctie ontstaat. Het punt werd goedgekeurd door meerderheidspartij CD&V en oppositiepartij N-VA terwijl de twee raadsleden van Damse Belangen zich onthielden.

Burgemeester Joachim Coens (CD&V) sprak over een grote meerwaarde voor de dorpskern van Oostkerke en sprak zijn waardering uit voor de constructieve inbreng van vele bewoners en betrokken partijen. N-VA liet bij monde van raadslid Jan Van Meirhaeghe wel verstaan het jammer te vinden dat het zwaar landbouwverkeer doorheen het dorp niet meer ontmoedigd werd maar in tegendeel zelfs nog gefaciliteerd werd in de plannen. Burgemeester Coens repliceerde dat alle voertuigen door de heraanleg aangemaand zouden worden gezien de pleinfunctie voor de kerk, de ‘woonerf-achtige’ inrichting en de dus geldende zone 30. De andere oppositiefractie Damse Belangen betreurt dan weer dat er met de heraanleg minder parkeerplaatsen zullen overblijven.

“Nochtans werd dit door de bewoners van Oostkerke tijdens een infomoment als een bekommernis naar voren geschoven”, Damse Belangen gemeenteraadslid Kelly De Sutter. “Zowel voor wat betreft de wagens van de bewoners van de dorpskern als wanneer er activiteiten zijn in de parochiezaal De Beuterblomme is het aantal parkeerplaatsen in de huidige situatie nu al beperkt. Ja, we beseffen dat er aan het voetbalplein bijkomende parkeerplaatsen komen maar dat is zo’n anderhalve kilometer buiten het dorp en dus niet echt een oplossing voor die parkeerdruk. We weten ook dat er omwonenden waren die grond aanboden voor extra parkeergelegenheid maar daar werd blijkbaar niet op ingegaan. Ook het idee voor het verplaatsen van de kerkmuur om zo extra parkeerplaatsen te genereren werd dus jammer genoeg niet weerhouden.” Burgemeester Coens liet verstaat dat er na het info- en inspraakmoment nog wat verschoven werd met de inrichting waardoor een drietal plaatsen bijkomend konden voorzien worden. “Maar meer konden we moeilijk doen want we willen toch ook ruimte voor een mooie inrichting en voor fietsers en wandelaars. Mocht de parkeerdruk te groot worden,bijvoorbeeld door bezoekers en toeristen die er hun wagen plaatsen terwijl ze op daguitstap zijn, dan willen we we de mogelijkheid bekijken om bewonersparkeren in te voeren”, aldus de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier