Geen wachtlijst voor speelpleinwerking Heuvelland: “We hebben voldoende monitoren gevonden”

Er komen tot 45 kinderen per dag naar de speelpleinwerking, met uitschieters tot 75 per dag. © Eric Flamand
Jos Remaut

“We hebben voldoende monitoren gevonden en kunnen alle kinderen die zich inschreven effectief ontvangen op een van onze twee speelpleinwerkingen tijdens de komende grote vakantie.” Dat antwoordde schepen Bart Vanacker (Gemeentebelangen) tijdens de gemeenteraad op een vraag van Nathan Duhayon van CD&V.

“Vorig jaar stelden we bij de evaluatie van de speelpleinwerking vast dat de werking ruim onvoldoende was”, zo stelde Nathan Duhayon. “Er waren een aantal incidenten, er was op bepaalde dagen maar één animator per 18 kinderen, met een uitschieter tot één animator per 22 kinderen op een dag. En er werd een aantal weken enkel speelpleinwerking in Wijtschate georganiseerd en nergens elders in Heuvelland. Het grote knelpunt was blijkbaar het tekort aan animatoren. Er werd gezegd dat er voor de zomer van 2024 meteen geopteerd zou worden om drie van de acht weken enkel nog speelpleinwerking in Wijtschate te organiseren, maar dit eventueel uit te breiden als er voldoende animatoren werden gevonden. We staan nu op een week voor de zomervakantie. Wat is de huidige stand van zaken? Wordt er de hele zomer zowel in Wijtschate als in Westouter speelpleinwerking georganiseerd? Hoeveel plaatsen zijn er dit jaar voor speelpleinwerking in Heuvelland? Is dit hetzelfde als de voorbije jaren of is dit afgebouwd? Hoe is de aanpak de voorbije weken en maanden bijgestuurd om voldoende animatoren te vinden en niet tot dezelfde situatie te komen als vorig jaar?”

Geslaagde zoektocht naar monitoren

Een hele rist vragen waar schepen Bart Vanacker rustig op antwoordde. “Dit jaar zal de invulling van de speelpleinwerking dezelfde zijn als vorig jaar : eerst drie weken in Wijtschate en Westouter, daarna drie weken enkel in Wijtschate, en dan nog een drie weken in beide dorpen. Maar nu hebben we voldoende moni’s gevonden om de vraag te kunnen beantwoorden. En die is vrij groot: dooreen genomen toch voor 45 kinderen per dag, met uitschieters tot 75 per dag. Per acht kinderen is er één monitor, plus dan nog eens een hoofdmoni. We hebben een grote zoektocht naar monitoren opgezet en die heeft resultaat opgeleverd. De interessante verloning heeft daar zeker een rol in gespeeld. Dit leidt er in alle geval toe dat we de vraag kunnen beantwoorden en er geen kinderen op de wachtlijst staan. En we zullen onze moni’s goed soigneren, zodat we volgend jaar eventueel nog kunnen uitbreiden. Een volwaardige werking van negen weken in beide dorpen is ons streefdoel.”

Een antwoord dat Nathan Duhayon alvast tevreden stelde. “Blij te vernemen dat het de goede richting uitgaat en de ambitie er is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier