De laatste gemeenteraad van Marc Lewyllie: “Dit waren acht mooie en onvergetelijke jaren”

©Eric Flamand (Foto EF)
©Eric Flamand (Foto EF)
Redactie KW

De laatste gemeenteraad van het kalenderjaar 2020 was meteen ook de laatste van burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen) in Heuvelland. Vanaf januari 2021 wordt hij opgevolgd door Wieland De Meyer (Gemeentebelangen).

“Het waren 8 mooie en onvergetelijke jaren,” liet de burgemeester noteren in zijn kort afscheidswoord. “Ik verlaat nu de politiek en heb gelukkig nog veel te doen. Maar mijn werkplek in het gemeentehuis zal ik zeker missen.”

Het was in zijn Wijtschate dat Marc Lewyllie zijn laatste gemeenteraad had. Zijn laatste tussenkomst was gewijd aan de verdeelsleutel van de hulpverleningszone van de Westhoek. “Ik volg dit dossier op sinds mijn aanstelling als burgemeester en het is nooit een makkelijk dossier geweest. In 2015 dacht ik hadden we de correcte verdeelsleutel gevonden waarbij de 3 kustgemeenten een bijdrage hadden van 38% en de 15 andere gemeenten van 62%. Dit werd nu recent door de kustgemeenten niet meer aanvaard. Het is nu aan de gouverneur om de gebroken potten te lijmen. Wat ook de nieuwe verdeelsleutel wordt, Heuvelland zal financieel niet het grootste slachtoffer zijn.”

Voor Marc Lewyllie breekt vanaf volgende maand een periode van politieke rust aan. Marc werd burgemeester van Heuvelland in 2013 en zorgde voor één van de verrassendste verkiezingsuitslagen van Vlaanderen. Na 36 jaar werd CD&V naar de oppositie verwezen. “Het was voor ons, mensen van CD&V Heuvelland even wennen om niet meer Marc te zeggen maar wel burgemeester. Maar dat hebben we altijd met respect gedaan. Opvallend was voor ons steeds weer je duidelijke ja bij de afhandeling van een agendapunt. Misschien horen we klare stem wel nog eens bij het Koor Hoogland.” Het was huidige schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem die Marc Lewyllie kon overhalen om aan politiek te doen. Het was ook Jean-Pierre die de burgemeester nu uitwuifde en hem ondere andere mede in naam van zijn partijgenoten een set gepersonaliseerde Duvel glazen als cadeau gaf net als een tennisbal wat een hint was voor de burgemeester om opnieuw zijn geliefkoosde sport te gaan beoefenen. Ook speelde de schepen een geluidsfragment van een zingende burgemeester bij de Stoute Compagnie. “Je bent welkom om hier in Heuvelland nog eens je stoute nummers te zingen en een avond te organiseren voor het goede doel.”

Schepen Geelhand kon verder niet alle verwezenlijkingen van de burgemeester in zijn 5 minuten verwoorden. “Laat ons vooral de financiële gezondmaking van de gemeente onthouden van je burgemeesterschap.” Op de gemeenteraad overhandigde Marc Lewyllie tot slot ook de schepensjerp aan Bart Vanacker die de nieuwe schepen van vrije tijd, duurzaamheid en toerisme wordt. Zijn plaats als gemeenteraadslid wordt dan weer ingenomen door Valerie Deknock en in het bijzonder comité wordt zij opgevolgd door Mireille Degroote.

(MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.