De kogel is door de kerk: Björn Prasse blijft burgemeester in Blankenberge, vier partijen moeten samen besturen
Na de geheime stemming op de historische gemeenteraad in Blankenberge is er eindelijk duidelijkheid over de politieke toekomst van de kuststad: Team Blankenberge, N-VA, Vooruit en CD&V Plus zullen de komende legislatuur samen besturen, Björn Prasse blijft zijn burgemeesterssjerp behouden. Vlaams Belang zal als enige op de oppositiebanken zitten.
Omdat geen enkele partij erin slaagde om de afgelopen maanden een coalitie te vormen moest de gemeenteraad in Blankenberge maandagavond overgaan tot een geheime stemming om het schepencollege samen te stellen. Op basis van de schepenen die verkozen worden kennen we ook de burgemeester die de volgende legislatuur de stad zal besturen.
Goeie verstandshouding
Als eerste schepen werd Sandy Buysschaert, kopman van CD&V Plus, verkozen. Voor de tweede schepenpost kon Dennis Monte van N-VA op de meeste stemmen rekenen. Daarna kreeg Philip Konings van Team Blankenberge de meeste stemmen voor de derde schepenambt. Nadia Cloetens (N-VA) en Patrick Demeulenaere (Vooruit) nemen respectievelijk de vierde en vijfde schepenpost op. Tot slot wordt Kathy Kamoen (Team Blankenberge) de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst (vroegere OCMW-voorzitter, red.). Met twee schepenen mag Björn Prasse zijn titel behouden, aangezien hij de meeste voorkeurstemmen kreeg én zijn partij de grootste is.
“Na een te lange periode zijn we uiteindelijk tot de vorming van een bestuur gekomen. Het was een enorm onzekere dag. We blijven over met een meerderheid in het college en de gemeenteraad, en dus een bestuurbare stad. Dat was voor mij heel belangrijk, dat onze stad vooruit kan. Ik wens alle schepenen van alle fracties veel succes, ik ben er zeker van dan we op basis van inhoud en goede afspraken tot een goeie verstandhouding zullen kunnen komen”, reageert Prasse meteen na zijn eedaflegging.
Teleurgesteld
Hoewel Prasse tevreden is met het resultaat van de geheime stemming, had hij liever deze situatie vermeden. “Ik ben geen fan van het nieuwe decreet waarin we slechts twee weken de tijd kregen om een coalitie vormen. Toch ben ik blijven hopen dat we eruit zouden geraken en deze situatie konden vermijden, maar helaas”, aldus de herverkozen burgemeester.
“Dit gezegd zijnde ben ik ervan overtuigd dat dit de stabielste oplossing is. Deze coalitie heb ik zelfs meteen na de verkiezingen op tafel gelegd, met exact dezelfde schepenverdeling. Uit de gesprekken weet ik dat we op basis van inhoud zeker kunnen samenwerken. Politiek is altijd een zaak van georganiseerde meningsverschillen. Dat is zelfs zo in een coalitie van twee partijen, met vier zal dat ook wel lukken. Als burgemeester zal ik ervoor moeten zorgen dat elke fractie kan scoren waar ze dat willen, het wordt een verhaal van geven en nemen.”
“Politiek is een zaak van georganiseerde meningsverschillen, maar ik ben zeker dat we inhoudelijk voldoende matchen om vooruit te kunnen” – Björn Prasse
Daphné Dumery wordt dus niet de nieuwe burgemeester van Blankenberge, zij is zichtbaar meer teleurgesteld in het resultaat van de stemming. Ze deelt het optimisme van Prasse nog niet helemaal. “Ik denk dat het stof eerst nog moet neerdalen. Een eensgezindheid is er absoluut niet, bij elk dossier zal het miserie zijn. Ik vrees zelfs dat de belangrijkste dossiers niet eens tot op de gemeenteraad gaan geraken, deze situatie zal voor ontzettend veel vertraging zorgen”, klinkt het bij de N-VA’er.
“Er is totaal geen eensgezindheid binnen de bestuursmeerderheid. Veel dossiers gaan niet eens op de gemeenteraad geraken” – Daphné Dumery
Over het stemgedrag tijdens de historische zitting wil ze het volgende kwijt: “Er zat totaal geen lijn in, dat had ik niet verwacht. Ik had gehoopt dat iedereen een duidelijke keuze zou maken: ofwel ons blok (N-VA samen met CD&V Plus, red) ofwel het andere (Team Blankenberge samen met Vooruit). Specifiek hebben we afgelopen weekend nog geprobeerd om duidelijk te maken aan het Vlaams Belang dat we bereid waren om op een zeer constructieve manier met hen in de oppositie samen te werken op dossiers die zij belangrijk vonden, maar dat heeft tegen alle verwachtingen niet het resultaat opgeleverd waar we op hoopten. Goed, het is nu zo, we moeten er sowieso het beste van maken. Maar het zal allesbehalve vlot verlopen, daar ben ik zeker van.”
Theoretische meerderheid
Het waren uiteindelijk de gemeenteraadsleden van Vlaams Belang – Didier Teppa, Ingrid Lorez en Bart Van den Bergh – die de beslissende stemmen in handen hadden. Hoe ze exact hebben gestemd weten we uiteraard niet, maar het resultaat is wel duidelijk. Het schepencollege bestaat uit Team Blankenberge en N-VA met elk twee schepenen en CD&V Plus en Vooruit met elk één schepen. Op papier vormen vier partijen dus een bestuursmeerderheid, maar na een bitse campagneperiode is het natuurlijk de vraag of iedereen bereid is om op inhoudelijk vlak water bij de wijn te doen.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier