De zwanenzang van zwembad Ter Leie

Het zwembad van Wervik in betere tijden, zo'n 20 jaar geleden. (gf)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Vanaf de vroege jaren 80 groeide het zwembad Ter Leie in Wervik uit tot een van de bekendste landmarks langs de Leie in Zuid-West-Vlaanderen. Het brutalistische gebouw, ontworpen door Wervikaan Lucien Cnockaert, bleek echter niet tegen de tand des tijds bestand te zijn. We duiken hier even in de geschiedenis van zwembad Ter Leie.

In 1969 waren er al de eerste plannen van het stadsbestuur om een zwembad te bouwen. Het was een periode waarin gemeentelijke zwembaden als paddenstoelen uit de grond schoten. De Wervikaan Lucien Cnockaert zou de ontwerper worden. Zijn plan werd goedgekeurd in 1972, maar het duurde nog tot 1982 vooraleer het zwembad openging.

Brutalisme

Het gebouw is geheel opgetrokken in de brutalistische architecturale stijl, die kenmerkend was voor de jaren 70 in Vlaanderen en bij uitbreiding Europa. Cnockaert voorzag in zijn finale ontwerp een aantal ontzagwekkende tierlantijntjes. Zo staat het gebouw niet enkel op poten, omdat het in moerasgebied ligt, maar er ligt ook een golvend dak op. Dat representeert de golven van de Leie. Lucien Cnockaert baseerde zich ook op de Romeinse thermae. Zo ligt er een marmeren zitbank tussen het kleine en grote zwembad.

Er bleken echter ook veel kosten te zijn aan het gebouw. Een inkomprijs van slechts iets meer dan een euro, zeer hoge verwarmingskosten en betonrot staken de laatste jaren steeds meer de kop op. Het was bijna alsof het lot zich ermee gemoeid had: in februari 2022 overleed de bezieler van het zwembad, Lucien Cnockaert, en nog geen maand later besliste het stadsbestuur finaal om het zwembad te sluiten en geen alternatief meer te voorzien.

Nieuwe stadshal

Verschillende petities van zoon Frederik Cnockaert en twee bezwaarschriften – waarvan er één ontvankelijk, maar niet gegrond, werd verklaard – konden de loop der geschiedenis niet meer veranderen.

In november kreeg het stadsbestuur uiteindelijk groen licht van de provincie om de sloop aan te vatten. Ondertussen is er een aannemer gevonden en kunnen de sloopwerken starten. Burgemeester Youro Casier (Vooruit) vermoedt dat het zwembad tegen juli verdwenen zal zijn. Daarna kunnen de werkzaamheden beginnen voor de bouw van de nieuwe stadshal die het huidige Oosthove zal vervangen. Dat zou eind 2027 af zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier