Christof Dejaegher is de mandatenkampioen bij de West-Vlaamse burgemeesters: “Vaak kleine engagementen”

Met 21 mandaten bekleedt Christof Dejaegher (links) de meeste publieke functies, terwijl Joachim Coens (rechts) het meeste geld verdient aan zijn ‘postjes’. Nu zijn partijvoorzitterschap ten einde is zal daar volgend jaar mogelijks verandering in komen. © Belga
Phebe Somers

Net zoals elk jaar publiceert het Rekenhof in februari alle openbare mandaten, ambten en beroepen die worden uitgeoefend, ook die van de West-Vlaamse burgemeesters. Daaruit blijkt dat niemand meer mandaten opneemt dan Christof Dejaegher of meer verdient dan Joachim Coens.

Alle politici geven zelf al hun publieke functies aan, inclusief de vergoeding die ze daar eventueel voor ontvangen. Het gaat over alle mandaten die ze in 2022 uitvoerden en werden aangegeven in 2023. De 64 West-Vlaamse burgemeesters voerden samen 455 openbare mandaten uit, dat zijn er gemiddeld 7,2 per persoon. Die hebben hen in 2022 allemaal samen minstens 5 en maximaal 11 miljoen euro bruto opgeleverd (oftewel tussen de 81.799 en 173.066 euro per burgemeester). De reden waarom er zo’n groot verschil tussen die twee bedragen zit, is omdat politici enkel verplicht zijn om de inkomstenvork van hun mandaten aan te geven. Het effectieve bedrag dat ze ontvangen ligt daar dus ergens tussen en kan dus sterk variëren.

Meer dan 8 op 10 onbetaald

Onze burgermoeders en -vaders nemen al deze mandaten echter niet enkel op om geld in het laatje te brengen, want voor slechts 64 van die 461 functies krijgen ze een financiële vergoeding. Met andere woorden: 85 procent van alle opgenomen mandaten zijn onbezoldigd.

Een belangrijke nuance: op basis van deze informatie kunnen we moeilijk concluderen welke politici elke maand het meeste centen op hun bankrekening zien verschijnen. Wie in de privésector werkzaam is moet die inkomsten namelijk niet doorspelen aan het Rekenhof, terwijl politici die bijvoorbeeld ook in het onderwijs aan de slag zijn dit wel moeten doen. Ook alle andere inkomstenbronnen – denk maar aan vastgoedinvesteringen – worden niet mee in rekening genomen. Daarnaast zijn er natuurlijk burgemeesters die zich volledig focussen op hun publieke ambten en enkel op die manier hun boterham verdienen..

De ene burgemeester bekleedt al wat meer publieke functies op dan de anderen. Zo is Christof Dejaegher – burgemeester van Poperinge – dit jaar de mandatenkampioen in onze provincie. Met 21 mandaten stoot hij zo Lies Laridon (Diksmuide) van de troon. Naast burgemeester is Dejaegher ook zaakvoerder in zijn eigen advocatenkantoor en voorzitter van de provincieraad, maar ook lid van de politieraad en bestuurder van tal van verschillende vzw’s. “Je moet deze informatie dus wel in de juiste context zien. Soms wordt dit zeer overdreven voorgesteld. Bij bepaalde kleine mandaten gaat dat over 3 vergaderingen op een jaar tijd, dus dat valt uiteraard te combineren met de belangrijkste politieke en professionele rollen die ik opneem”, reageert de CD&V-burgemeester.

“Netwerken is nu eenmaal zeer belangrijk, zo kunnen we onze job het beste uitoefenen. Het is een bewuste keuze van ons bestuur om zo breed mogelijk vertegenwoordigd te zijn in de streek. Het probleem met dit soort media-aandacht is dat sommige politici bepaalde mandaten opzeggen puur om niet meer bovenaan de rankschikking te staan. Dat is jammer, want dat zijn vaak maatschappelijk waardevolle engagementen.” (lees verder onder de grafiek)

Ondanks het feit dat de Poperingse burgemeester in het aantal mandaten het hoogste scoort, is dat niet het geval wanneer we de financiële cijfers erbij nemen. Hij ontvangt voor slechts 8 van de 21 ‘petjes’ die hij draagt een vergoeding, wat hem bruto tussen de 83.049 en 213.252 euro per jaar oplevert. Daarmee komt hij nog niet eens in de top 10 van West-Vlaamse burgemeester terecht. De nummer één in die rankschikking is net zoals de vorige jaren Joachim Coens* (CD&V), burgemeester van Damme. Voor zijn 11 publieke bevoegdheden (waarvan 5 bezoldigd) wordt hij jaarlijks minstens 209.191 euro betaald, met een maximum van 386.126 euro. Dat heeft in grote mate natuurlijk te maken met het voorzitterschap van zijn partij, een job die hij sinds 19 juni 2022 niet meer uitoefent. De kans is dus groot dat hij volgend jaar - wanneer de mandaten van 2023 bekend gemaakt worden - de fakkel zal doorgeven aan de eerstvolgende naam in de rij, Emmily Talpe (Ieper).

*In principe zou Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op de eerste plaats staan, met een minimumvergoeding van 275.681 euro. Hij nam na zijn ontslag als federaal minister van Justitie eind oktober zijn rol als burgemeester van Kortrijk weer op. In 2022 - het jaar dat nu in beeld wordt gebracht - werd die post echter nog bemand door partijgenoot Ruth Vandenberghe, Van Quickenborne ontving toen dus nog de vergoeding voor zijn ministeriële ambt en kan daardoor dus niet accuraat vergeleken worden met zijn huidige collega-burgemeesters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier