Burgemeester Alice Leeuwerk van Komen-Waasten keert terug uit zwangerschapsverlof

foto SR
foto SR
Redactie KW

Ze ging de geschiedenis in als de eerste en enige burgemeester die tijdens haar mandaat met zwangerschapsverlof ging en keerde terug in volle coronacrisis. Na negen weken afwezigheid is Alice Leeuwerck klaar om opnieuw de burgemeesterssjerp om te doen, al vertrekt ze niet helemaal van nul. “Samen met Didier Soete, die mij tijdelijk kon vervangen, hebben we het reilen en zeilen van onze gemeente dagelijks besproken” lacht ze.

De situatie waarin Komen-Waasten begin dit jaar terecht kwam, was dermate uniek dat geen enkele officiële instantie wist hoe het aan te pakken. “Onze wetten zijn absoluut niet afgestemd op de moderne realiteit, dat een vrouw dus ook een politieke rol van betekenis kan spelen. Dit werd abrupt duidelijk toen ik aan het bevoegde ministerie vroeg wat er moest gebeuren toen ik op bevallen stond.”

Alice bekijkt de situatie met een positieve blik want de kleine Hector vervoegde hun familie op 19 januari. “Niemand kon me een duidelijk antwoord geven, want geen enkele wet ging ervan uit dat een vrouw burgemeester kon worden, laat staan dat ze zwanger zou zijn. Uiteindelijk besloten we dan maar dat ik het zekere voor het onzekere zou nemen en nam ik negen weken zwangerschapsverlof op, het wettelijk verplichte minimum.”

Didier Soete, partijgenoot van Alice en ook haar arts, nam in die periode het roer over. “Al moet je dat natuurlijk in een juiste context zetten”, verduidelijkt hij meteen. “Op geen enkel moment was er sprake van een machtswissel of een ommezwaai van het uitgestippelde traject. Dagelijks hielden we videovergaderingen waardoor Alice permanent op de hoogte bleef van de werking en de afgelopen week begon ze ook al haar dossiers te doorbladeren. Deze manier van werken heeft ervoor gezorgd dat ze een vliegende start kon nemen, alsof ze nooit weg was geweest.”

Scholen gingen dicht

Die vliegende start kwam er zonder genade. “Ik nam maandag plaats aan mijn bureau en in geen tijd stond de telefoon roodgloeiend” verzucht de burgemeester. “Het coronavirus sloeg genadeloos hard toe en school na school sloot de deuren. Op zo’n moment krijg je geen tijd om het rustig aan te doen, het is kwestie om er meteen in te vliegen. Het is net omdat we hier zo goed op elkaar zijn ingespeeld dat we erin zijn geslaagd.”

“Als kersverse mama krijg ik natuurlijk ook te maken met de meer praktische problemen van dit alles. Onze schepencolleges, die zich volledig digitaal afspelen, moet ik nu ook tijdelijk voorzitten met mijn kleinste spruit op schoot. Het is dus nog even zoeken naar de juiste balans in alles.”

(SR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.