Aftellen naar de verkiezingen in Roeselare (1): Drie bomen voor elke bewoner en een ecoduct aan het Sterrebos

De Moermanparking is in volle evolutie naar een park. Ook het De Coninckplein werd aangepakt. © (foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

In de aanloop naar de verkiezingen op 13 oktober leggen we de lijsttrekkers van de verschillende partijen een ‘heet hangijzer’ voor. Een item dat in Roeselare wel eens voor discussie zorgt. Beginnen doen we met Roeselare als grijze stad. Of net niet? Er worden inspanningen gedaan, maar zijn die genoeg? En hoe ziet elke partij dat?

De Rodenbachstad wordt door heel wat inwoners gepercipieerd als een grijze stad, met heel veel dichte bebouwing, tal van nieuwe wijken waar groen vaak voor moet wijken. Aan de andere kant zijn er een aantal groene pleinen bijgekomen in het centrum, net zoals er massaal onthard wordt. “Er is opnieuw adem in de stad. De voorbije jaren realiseerde Roeselare een echte inhaalbeweging op het vlak van vergroening”, stelt burgemeester Kris Declercq (CD&V). “We realiseerden de 100.000 beloofde bomen, zowel met de aanleg van onze stadsrandbossen Bergmolenbos en het Krommebeekbos en in vele buurten en op pleinen, zoals de Godelievewijk, de Sint-Jozefswijk, het De Coninckplein, de Trax-site, het Stationsplein en straks het Moermanpark. We willen resoluut verder gaan op die weg met een groene verbinding tussen het Sterrebos en het Bergmolenbos en een echte groene gordel doorheen de stad, van het toekomstige Traxpark over Damman Croes en de H. Hartsite, van pluktuin tot tuinwijk. We blijven inzetten op ontharding en bewaken een derde groen bij nieuwe projecten.”

Airco’s van de stad

De initiatieven zijn alvast niet genoeg voor Groen die van vergroening hét thema van de verkiezingen heeft gemaakt. “Al houdt vergroening heel veel zaken in”, horen we van lijsttrekker Bert Wouters. “In het centrum willen we dat iedereen vanuit zijn huis 3 bomen kan zien, dat er 30 procent klimaatgroen is in de omgeving en ook dat iedereen binnen de 300 meter bij een toegankelijke groene ruimte kan komen. Dat groen is belangrijk voor de stad om hevige regenval op te vangen en het water te laten infiltreren waar het kan. Op de warmste dagen helpen bomen dan als de airco’s van de stad. Om nog te zwijgen van het algemene goed gevoel dat je krijgt van een kleine portie natuur en de impact ervan op onze gezondheid.”

Ecoduct

“Dat betekent vanaf nu ontharden en vergroenen. Er moeten enorm veel bomen bijkomen, groene zones verbonden worden met elkaar. Elke opportuniteit moeten we grijpen, zelfs actief gaan opzoeken. Het imago van een grijze stad is er nog steeds en raken we niet zomaar kwijt.” Een derde groene long voor de stad is ook een must. “Naast het verder uitbouwen en beplanten van het Bergmolenbos en Krommebeekbos, gaan we op zoek naar een locatie voor een derde stadsbos. Dat moeten we ook wettelijk verankeren”, aldus Bert.

“We hebben in de voorbije zes jaar grote stappen gezet voor de vergroening en verfrissing van onze stad. Enkele pleinen zitten in een nieuw groen jasje en bij de heraanleg van enkele straten, hebben we ook steeds meer bomen of groenperken voorzien”, aldus Piet Delrue voor Lokaal Liberaal. “Maar er ligt nog werk op de plank en daarom vragen we bij nieuwe bouwprojecten dat men méér groen voorziet dan voorheen, zorgen we bij de heraanleg van wegen dat er groenvakken komen en behouden we tegelijk de mogelijkheid om te parkeren. We stemmen de verschillende belangen en wensen op elkaar af en versnellen zo de vergroening. De grote droom is het ecoduct dat we willen aanleggen tussen het Sterrebos en het Bergmolenbos. Zo verbinden we twee groene longen met elkaar en kunnen wandelaars, fietsers en ’s nachts ook de dieren veilig oversteken.”

“Roeselare heeft nog steeds een hoge verhardingsgraad en ook wij willen graag blijven inzetten op een groenere stad”, aldus Dieter Carron namens N-VA. “We moeten er ons wel bewust van zijn dat veel van de verhardingen historisch gegroeid zijn en we in Roeselare dus nooit meer de grote open vlaktes terug gaan krijgen, des te belangrijker om er goed over na te denken. De leefbaarheid in de binnenstad van Roeselare moeten we verhogen. Het Moermanpark zorgt voor wat extra groen, maar de kostprijs is aanzienlijk. Bij nieuwbouwprojecten moet meer ingezet worden op groen. Door de voorbouwlijn wat achteruit te brengen komt er ruimte aan de straatzijde om groen te voorzien en het straatbeeld aan te passen. De huidige pleintjes en groenzones moeten ook maximaal benut worden.”

“Iedereen moet vanuit zijn huis drie bomen kunnen zien”

“Plantsoenen, parken, openbaar groen… zijn in onze stad voor het Vlaams Belang belangrijk”, aldus Immanuel De Reuse (Vlaams Belang).

“Daar kunnen de Roeselarenaars tot rust komen, op deze plaatsen kunnen ze onthaasten en genieten van onze stad. Bij de heraanleg van wijken moet hier de nodige aandacht aan worden besteed. Vlaams Belang wil wel dat de inplanting ervan op een doordachte wijze gebeurt en niet met de waan van de dag. Al te vaak worden bv. parkeerplaatsen blindelings geschrapt, komt er een groen perkje en komt men nadien tot de conclusie dat men meer kwaad bloed heeft gezet in de buurt dan iets anders. Het is dus voor ons van cruciaal belang dat zo’n ingrepen gebeuren in samenspraak met de buurt. Als er nieuwe groene gebieden komen in onze stad moet er zeker rekening gehouden worden met de veiligheid zodat deze groenzones geen plaatsen worden voor bv. druggebruik- en handel.”

Inhaalbeweging

Het slotwoord is voor Michèle Hostekint (Vooruit), grote bezieler van de 100.000 extra bomen. “De afgelopen zes jaar maakten we een forse inhaalbeweging op het vlak van vergroening. Nooit eerder werd er méér geïnvesteerd in groen en natuur. We plantten maar liefst 100.000 nieuwe bomen, niet alleen in het Bergmolenbos en het Krommebeekbos, maar ook in straten en op pleinen. We maakten straten groener en zachter. We toverden grijze, betonnen vlaktes om tot frisse, groene plekken in de stad. We maakten van St. Jozef een echte bloemenwijk, vergroenden in het centrum van Rumbeke, maakten van het De Coninckplein een écht groen en bloemrijk plein, en gaven we het Munitieplein een makeover. En dan is er nog het Moermanpark.”

“Zo zorgen we voor verkoeling tijdens warme zomers en een betere infiltratie van het regenwater. Maar zo creëren we vooral een stad vol groene ontmoetingsplekken, waar je rustig op een bankje een boek kan lezen en waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Er werd de afgelopen jaren heel veel werk verzet, maar voor ons is het nog niet af. We moeten ook in de toekomst verder blijven vergroenen. Een bomengordel moet al die groene plekken verbinden met elkaar. Op naar 200.000 bomen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier