5 conclusies voor Spiere-Helkijn na de verkiezingen

Het gemeentehuis van Spiere-Helkijn. © GF
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Spiere-Helkijn zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Monsterscore voor nieuwe partij

Pro8587 is een nieuwe partij die deze verkiezingen is opgekomen. De partij is een coalitiepartij van de meerderheid (Lijst Burgemeester) en de oppositie (TeAm+). Een tijdje leek het alsof zij de enige partij zouden zijn, waardoor Pro8587 een tweede lijst oprichtte, VDV met André Van de Velde als lijsttrekker. Last minute diende dierenarts Luc Pollet echter ook zijn lijst in, Horizon 8587. Desondanks haalde Pro8587 een monsterscore van maar liefst 86,7 procent, een absolute meerderheid. Luc Pollet behaalde een score van 11,8 procent, gevolgd door VDV met een score van 1,5 procent.

2. Horizon8587 kan geen zetel behalen

De verkiezingen werden mee kleur gegeven door twee eenmanslijsten en zetten de strijd om de burgemeesterssjerp mee op scherp. VDV haalde 5 stemmen. Luc Pollet haalde met Horizon8587 dan weer 81 stemmen of 11,8 procent. “Dit is niet het verwachte resultaat”, vertelt Luc. “Ik had gehoopt in de gemeenteraad te zetelen. Ik had een programma samengesteld en ben zes dagen met mijn pelgrimstok huis aan huis geweest. Er zijn veel kleine bekommernissen. Ik had mijn ideeën, we zien wel wat het nu wordt. Het wordt een grote uitdaging voor de nieuwe burgemeester. Ik wens hem veel moed toe. Toch ben ik heel tevreden dat ik die stap gezet heb. Het was een uitstekende ervaring.”

3. Schepenposten nog niet verdeeld

Door de hoge score van 86,7 procent die Pro8587 behaald heeft, krijgt ze alle elf de zetels in de gemeenteraad. Dit betekent dat Pro8587 de enige partij zal zijn in de nieuwe gemeenteraad, een unieke situatie. Wie welke post zal bekleden, is voorlopig nog niet duidelijk. Dit zal waarschijnlijk beslist worden aan de hand van de voorkeursstemmen die de leden van Pro8587 haalden.

4. Vier nieuwe gezichten in de gemeenteraad

In de gemeenteraad in Spiere-Helkijn zijn er elf zetels te verdelen, die dus allemaal ingevuld worden door leden van Pro8587. Zeven zetels worden ingenomen door politici die vorig jaar ook al in de gemeenteraad zetelden, namelijk Mathias Goos, Roger Deldaele, Willy Glorieux, Conny Deldaele, Vincent Devos, Sylvie Delcour en Nicolas Debonnet. Dat wil zeggen dat er vier nieuwe gezichten in de gemeenteraad zullen zitten: Dieter Vervaecke, Lieselot Deldaele, Sylvie Pauwels en Sylvia Van Daele. Wie welke positie inneemt en schepen wordt, is momenteel nog niet duidelijk.

5. Zo stemde Spiere-Helkijn voor de provincieraad

Spiere-Helkijn is onderdeel van het arrondissement Kortrijk-Roeselare-Tielt. De resultaten tonen dat CD&V opnieuw de grote winnaar is met 27,4% van de stemmen. Daarna volgen Vlaams Belang dat een forse stijging kende van 6,4% met 21,5% en N-VA met 20,6%. Vooruit kreeg 12,9% van de stemmen. Groen en Open VLD kregen 8,0% en 6,3% van de stemmen, een daling van respectievelijk 4,6% en 4,7%. PVDA kreeg de op een na laagste score van 2,4%. DJ Joeri Pauwels bengelt onderaan de lijst met 0,8%.