5 conclusies voor Ichtegem na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Ichtegem zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Vooruit niet langer vertegenwoordigd
Voor het eerst in vele decennia hebben de socialisten geen vertegenwoordiger meer in de gemeenteraad. De voorbije jaren ging de partij bij elke verkiezing achteruit, om in 2018 voor het eerst onder de 10 procent te duiken. Wanneer huidig raadslid Ann Deseintebein aangaf niet opnieuw kandidaat te zullen zijn en de partij besliste om toch op te komen met een lijst met drie jonge, onervaren kandidaten was er zeker hoop dat zij een zetel zouden behalen. De drie haalden een degelijk resultaat. Met 252 voorkeurstemmen scoort lijsttrekster Femke Derudder slechts 27 stemmen minder dan Vlaams Belang-verkozene Patrik Wellekens, maar door het spel van de zetelverdeling valt zij toch uit de boot.
2. Tweede zetel voor Vlaams Belang
Ondanks het feit dat Vlaams Belang een onvolledige lijst met slechts tien kandidaten indiende haalt de partij een tweede zetel binnen. Nieuwkomer Isabel Vancompernolle zal dat zitje innemen. Lijsttrekker Patrik Wellekens: “Uiteraard ben ik een tevreden man; we boeken een zetelwinst van 100%! Bovendien heb ik ook een zetel in de provincieraad veroverd. Ik stond vijfde op de lijst maar doordat twee hogergeplaatsten tevens parlementslid zijn en dus hun provinciemandaat niet zullen opnemen neem ik daar de derde zetel voor mijn partij op.”
Wanna Mertens, die als onafhankelijke op de derde plaats op de VB-lijst stond, haalde niet genoeg stemmen om verkozen te worden.
3. CD&V8480 blijft in de oppositie
Ondanks het feit dat CD&V8480 evenveel zetels haalt als Team Burgemeester, blijft de partij toch veroordeeld tot de oppositie. Een winst van meer dan 2% en een totaalscore van 31,2% bleken onvoldoende te zijn om de ploeg van huidig (en toekomstig) burgemeester Lieven Cobbaert te overtreffen en het initiatiefrecht te verwerven.
Lijsttrekker Frederiek Vermeulen is erg teleurgesteld. “Het is uitermate jammer dat de stem van de kiezer genegeerd wordt, en dat de burgemeester ervoor kiest om met de verliezers in zee te gaan. Ik ben er nochtans van overtuigd dat we in het belang van de burgers onze verschillen moeten kunnen overstijgen”, klinkt het.
4. W.I.T. neemt afscheid van ‘anciens’
Onafhankelijke partij W.I.T. moest twee zetels inleveren maar opvallend was wel dat de drie huidige schepenen, die de laatste plaatsen op de lijst innamen, dankzij hun grote aantal voorkeurstemmen toch verkozen werden. De partij had duidelijk ingezet op verjonging maar dat idee werd door de kiezers niet gevolgd. Om de jongeren toch een kans te geven de fakkel over te nemen, besloten de drie ‘anciens’ Jan Bekaert, Celesta Muylle en Willy Hosten een stap terug te zetten en hun mandaat niet op te nemen. “Uiteraard blijven we achter de schermen actief en zullen we onze opvolgers met raad en daad bijstaan”, klinkt het. “We bewijzen hiermee ook dat het ons niet om de ‘postjes’ te doen is!”
5. 40% vrouwelijke verkozenen
Bij CD&V8480 en Vlaams Belang zijn een op twee verkozenen vrouwen, bij Team Burgemeester is dat drie op acht, bij W.I.T. twee op vijf. Over de hele gemeenteraad gerekend betekent dat net geen vier op tien. Vooral bij CD&V8480 valt de opmars van de vrouwen op met vier rechtstreeks verkozen vrouwen. Of al deze dames ook hun mandaat zullen opnemen valt nog af te wachten. Voormalig schepen Celesta Muylle (W.I.T.) liet alvast weten dat ze haar plaats afstaat aan Jonas Dehaeze wat het aantal vrouwelijke raadsleden binnen haar partij alvast halveert. Voorts moet er ook nog gekeken worden naar onverenigbaarheden, en moeten er nog leden voor het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst aangeduid worden.
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier