Kuurns schepencollege wordt vrouwelijker, zij het vanaf 2022

Dinsdagmiddag werd in Kuurne de nieuwe bestuursploeg voor 2019-2024 voorgesteld. Burgemeester Francis Benoit (CD&V) kiest duidelijk voor continuïteit: de huidige schepenen blijven aan boord, Chris Delneste wordt gemeenteraadsvoorzitter. Met Els Verhagen van SP.A/Groen komt er vanaf 2022 wel een nieuw gezicht en een tweede vrouw bij.

De nieuwe bestuursploeg voor Kuurne met vooraan Els Verhagen (schepen vanaf 2022), Ann Messelier, Bram Deloof, burgemeester Francis Benoit en Johan Bossuyt. Achteraan staan Francis Watteeuw, Chris Delneste en Jan Deprez. © LOO

Het heeft eventjes geduurd, maar het nieuwe Kuurnse college van burgemeester en schepenen is een feit. De coalitie van CD&V, N-VA en SP.A/Groen van de voorbije zes jaar wordt ook na de jaarwisseling voortgezet. Wie veel nieuwe gezichten in het college verwachtte, komt bovendien bedrogen uit. Zittende schepenen Ann Messelier, Jan Deprez (beiden CD&V), Francis Watteeuw (SP.A/Groen) en N-VA’ers Johan Bossuyt en Bram Deloof (huidig OCMW-voorzitter) blijven allemaal aan boord.

Kuurne moet vanaf januari wel met één schepen minder doen, dat is decretaal bepaald. Chris Delneste kon zich vinden in een rol van gemeenteraadsvoorzitter met extra uitdagingen op het vlak van interne participatie, gelijkekansenbeleid en burgerparticipatie.

Schepen voor Gezondheid en Geluk

In de ruime meerderheid van 18 op 23 zetels, is CD&V afgetekend de grootste. De partij levert dan ook de burgemeester, de voorzitter van de raad en twee schepenen. Ann Messelier wordt eerste schepen van onder meer Openbare Ruimte en Vergroening, Patrimonium, Burgerzaken, Landbouw en Personeel, Jan Deprez ontfermt zich als vierde schepen over Financiën, Sport, Onderwijs, Kerkfabrieken en Toerisme. Burgemeester Francis Benoit krijgt Communicatie, Smart City en IT, Strategische Projecten en Beleid, Eurometropool, Cultuur, Jeugd, Bib en Erfgoed, Veiligheid en Algemeen Bestuur.

Derde schepen wordt Francis Watteeuw van SP.A/Groen. Hij behoudt grotendeels zijn portefeuille van vandaag zijnde Mobiliteit, Openbare Werken, Energie en Wonen. Daar komen Milieu en Noord-Zuid en Fairtrade bij. Het nieuwe bestuur wil nadrukkelijk werken op klimaat en kiest er dan ook bewust voor een zogenaamde ‘klimaatschepen‘.

Bram Deloof (N-VA) is vanaf januari 2019 tweede schepen. De huidige OCMW-voorzitter behoudt zijn bestaande pakket, zij het dan als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Daarnaast is hij ook bevoegd voor het nieuwe domein Gezondheid en Geluk en ontfermt hij zich over Integratie, Welzijn, Diversiteit, Ouderen- en Armoedebeleid.

Wissels in 2022

Het vijfde en laatste schepenmandaat wordt in twee verdeeld: drie jaar voor Johan Bossuytvan N-VA en drie jaar voor Els Verhagen van SP.A/Groen. De bevoegdheden verschuiven niet één op één door, maar worden in 2022 herverdeeld. Johan krijgt tot en met 2021 Feestelijkheden, Tewerkstelling, Lokale Economie, Sociale Economie, het nieuwe Dierenwelzijn, Internationale Samenwerking, Kinderopvang en het deeltje vergunningen van Ruimtelijke Ordening. In januari 2022 gaat Feestelijkheden naar Ann Messelier; Lokale Economie, Dierenwelzijn, Internationale Samenwerking, RO Vergunningen en Kinderopvangen verhuizen naar de portefeuille van Bram Deloof.

Els Verhagen, volledig nieuw in politiek Kuurne, wordt vanaf 2022 voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en krijgt meteen ook de bevoegdheden Gezondheid en Geluk en Diversiteit van Bram Deloof. Daarnaast ontfermt ze zich ook over Sociale Economie, Zorgbeleid, Wonen, Noord-Zuid en Fairtrade en DODS (Duurzame OntwikkelingsDoelStellingen, red.). Met Els Verhagen komt er een tweede vrouw in het Kuurns schepencollege. De beleidsdomeinen worden verdeeld naargelang het profiel en de interesses van de schepenen, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.