Kortemark 2013/2018: afscheid van Samen Sterk en boegbeeld Firmin Dupulthys

De gemeenteraad begin 2013 met zittend v.l.n.r. Johan Braem, Karolien Damman, Rik Waeyaert, burgemeester Toon Vancoillie, Lynn Vermote, secretaris Joseph Vandoorne, Stefaan Vercooren en Christine Logghe. Laatstgenoemde bleef overigens wél aan de slag als schepen en OCMW-voorzitter, maar had na haar opvolging niet langer stemrecht als gemeenteraadslid. Voorts zien we staand v.l.n.r.: Rosa Moutton, Marc Vulsteke, Ronny Vierstraete, Marnik Vanbecelaere, Tom Cornette, Michel Deseure, Koen Decleir, Rita Tyvaert, Marc Vanderhaeghe, Geert Vercruysse, Mark Pollentier, Isabelle Doom, Noel Bryon, Dries Uyttenhove en Jan Stoens. Schepen Luc Vandermeersch, herstellende van een operatie, was niet aanwezig. © Foto Coghe
Redactie KW

Na de verkiezingen van 2012 leed Samen Sterk, dat ooit de burgemeester leverde, een zware nederlaag. Ze gingen van zes naar twee zitjes en de oprichters van de partij besloten uit de gemeenteraad te verdwijnen. Opvallend was dat oud-burgemeester Firmin Dupulthys er helemaal de brui aan gaf. SP.A moest het nog met één zitje doen en ook Marc Vanderhaeghe besloot zijn SP.A-zetel door te geven aan Tim Deweerdt.

Firmin Dupulthys werd vervangen door Isabelle Doom, maar zij wenste in de loop van de bestuursperiode enkel nog als onafhankelijke te zetelen. De partij Samen Sterk werd opgedoekt en komt dus niet meer op bij de verkiezingen. Dupulthys was nochtans een van Kortemarks meest kleurrijke politieke figuren en het verwonderde dan ook velen dat hij in de aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober niets meer van zich liet horen.

Kortemark 2013/2018: afscheid van Samen Sterk en boegbeeld Firmin Dupulthys

Dupulthys stapte in de politiek in 1983, eerst bij de toenmalige CVP als OCMW-voorzitter, daarna kwam hij op met de lijst NIEUW. In 1995 werd hij VLD-burgemeester en brak voor het eerst de volstrekte CVP-meerderheid. In 2000 haalde hij opnieuw het hoogste aantal naamstemmen, maar toen er discussie rees in de partij rond het burgemeesterschap, gingen de socialisten met de CVP in zee.

Tussen de mensen

In 2006 haalde Dupulthys zes zetels binnen met zijn nieuwe partij, Samen Sterk. Met 1.574 voorkeurstemmen werd hij opnieuw burgemeester. “Ik heb heel wat Kortemarkse politici over de vloer gehad”, lacht het voormalige Kortemarkse stemmenkanon, inmiddels 72 jaar jong. “Ik ben meermaals gevraagd geweest om opnieuw op een lijst te staan, maar ik ga me niet nog eens in dat avontuur storten. De vorige keer liet ik me nog eens overhalen, maar toen was het al hoog tijd om de fakkel door te geven aan de jonge mensen. Isabelle Doom heeft mij toen opgevolgd in de gemeenteraad. Ik ben er nog altijd trots op dat ik me zes keer verkiesbaar stelde en ook zes keer verkozen werd. Ik haalde vier keer het grootste aantal naamstemmen.”

Oud-burgemeester Firmin Dupulthys.
Oud-burgemeester Firmin Dupulthys.© Foto Kurt

“Als politicus en als burgemeester stond ik altijd tussen de mensen. Ik heb veel problemen gehoord en veel inwoners kwamen hun hart luchten bij mij. Meermaals heb ik de mensen voor allerhande zaken om geduld gevraagd. De mensen klaagden op een bepaald moment bijvoorbeeld enorm over de verkeersdrukte in Kortemark omdat er aan de Torhoutse ring gewerkt werd”, klinkt het.

“Ik trachtte altijd alles een beetje te relativeren, want niet alle perikelen in de gemeente kan je in een handomdraai oplossen. Wat 14 oktober betreft, ga ik geen grote voorspellingen doen, want de stemmen moeten nog geteld worden (lacht). Ik veronderstel dat CD&V en Open VLD opnieuw met elkaar in zee gaan. Wie de burgemeesterssjerp zal omgorden, dat is en blijft de politieke vraag. Ik hoop dat er in de toekomst toch een beetje meer verdraagzaamheid aan de orde is“, besluit Dupulthys.

Nieuwkomer Content

Werkenaar Marc Vanderhaeghe die als enige op een SP.A-zitje mocht plaatsnemen in de oppositie, gaf ook de fakkel door aan het jonge talent uit zijn partij, zijnde Tim Deweerdt. Hij trekt voor de eerste keer in de Kortemarkse geschiedenis niet als SP.A naar de kiezer, maar wel als CONTENT, een partij die zowel SP.A’ers, Groenen als onafhankelijken op de lijst heeft staan. Ze hopen op deze manier zeker twee zitjes binnen te halen na 14 oktober.

(Jeffrey Dael)

Kortemark 2013/2018: afscheid van Samen Sterk en boegbeeld Firmin Dupulthys