Klimaat staat centraal op Langemarkse gemeenteraad: “50 % minder CO2: ja, maar…”

Nicole Louwagie en Brecht Bogaert. © PCO
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad stond het milieu centraal. De motie van Tope8920 werd weggestemd, maar 2 raadsleden van CD&V onthielden zich.

Laurent Hoornaert verdedigde namens Tope8920 in de raad een motie voor het dringend uitwerken van een ambitieuzer klimaatbeleid voor de gemeente. De partij stelt voor dat de gemeente het goede voorbeeld geeft en de inwoners sensibiliseert en ondersteunt om 50% minder koolstofdioxide uit te stoten.

Schepen van milieu Peter Vantomme (N-VA) wil vooral een ‘ecorealist’ zijn. “We moeten inderdaad een ambitieus plan opstellen, maar één dat haalbaar en vooral betaalbaar is. Voor onze gemeente is dat enkel haalbaar als we de belastingen verhogen. In de vorige legislatuur werd het burgemeestersconvenant afgesloten om tegen 2020 20% minder uit te stoten. Eind 2017 zou volgens een berekeningsmodule de teller op 5% staan. De ambitie van het vorig bestuur mag duidelijk hoger”, gaf Peter Vantomme aan.

Acties in de toekomst

“We ambiëren om een fietsvriendelijke gemeente te zijn. We zullen met jongeren tot 25 jaar een jongerendenktank organiseren en hen vragen hoe zij de toekomst van de gemeente zien. We kunnen elektrische fietsen en wagens stimuleren. Een debat voeren over windmolens. Of het ontharden, wat betekent dat beton geruimd wordt. We zijn bezig met een bouwmeesterscan, het doorlichten van de ruimtelijke ordening… We steunen natuurpunt voor de aanplant van 300 bomen. Het opstellen van een energieboekhouding of leningen verstrekken aan 0% voor minder bedeelde mensen”, somde de schepen een lijstje op.

“We moeten de weg naar de 50% nemen”, meende Eddy Vanacker (Cd&V). “Dat is een nobel initiatief. Ik wil niet denigrerend doen over ons personeel, maar zelf een klimaatplan opstellen is niet haalbaar. Centrumsteden zetten klimaatdeskundigen in om dergelijke plannen op te stellen. Van hen kunnen we leren. Maar ontharden of een bijenplan heeft niets te maken met een klimaatplan.”

Jean-Marie Callewaert sprak zijn verontwaardiging uit naar het vorig bestuur. “Onze voorstellen voor zonnepanelen of woningscans waren niet nodig.” De meerderheid stemde tegen de motie, behalve de CD&V’ers Nicole Louwagie en Brecht Bogaert. Zij onthielden zich.

Geen extra asielzoekers

Robert Barthier (N-VA) vroeg of minister Maggie De Block (Open VLD) een vraag heeft gesteld om asielzoekers op te nemen in het oude deel van het woonzorgcentrum. Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) antwoordde dat het schepencollege de aanvraag negatief had geadviseerd. “Wij geven al voldoende mensen onderdak op de Vijfwegen. Het is niet Maggie De Block die de vraag stelde, maar haar diensten.”

(PCO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier