Joris Hindryckx: “Het zou volksbedrog zijn, mocht ik geen burgemeester worden”

Joris Hindryckx: "Het burgemeesterschap is perfect combineerbaar met mijn job." © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Voor velen is het een verrassing en niet in het minst voor hem zelf, maar Joris Hindryckx keert terug als burgemeester van Houthulst. De directeur van Vives is er alvast van overtuigd dat hij het burgemeesterschap kan combineren met zijn job en heeft veel vertrouwen in zijn opvolger. “Jeroen Vandromme moet over zes jaar de lijst trekken”, zegt hij.

Niet de kandidaat-burgemeester Ann Vansteenkiste krijgt de sjerp, maar wel de grote stemmenkampioen van afgelopen zondag. Hoewel hij duidelijk de meeste voorkeurstemmen kreeg, duurde het toch tot woensdagmorgen vooraleer er witte rook was. “Onder elkaar waren we het maandagmorgen al eens, maar dan moet je nog de beslissing aftoetsen bij het partijbestuur en dat duurde toch eventjes. Ik moest bovendien nog de raad van bestuur van Vives op de hoogte brengen, zodat ze het niet in de krant moesten lezen. Dat kon pas woensdag.”

Had u de goede uitslag van CD&V Plus verwacht?

“Twee jaar geleden alleszins niet. Toen hadden we het gevoel dat er een overwinningssfeer was bij de anderen en niet bij ons. Maar toen hebben we een goede lijst gevormd. Wonder boven wonder: ik heb nog nooit zo snel een lijst gevormd zien worden. Ik denk dat we geen twee weigeringen gehad hebben. Dus bij de lijstvorming had ik al meer vertrouwen. Naarmate de campagne vorderde, verbeterde dat gevoel alleen maar. Ik had niet het gevoel dat de mensen tegen ons waren.”

Hoe vond u de campagne van de tegenstanders?

“Ik vond dat N-VA een harde, soms meedogenloze campagne voerde. Soms was het zelfs overweldigend voor ons. Overal zag je de gele borden staan. We kregen telefoontjes van mensen die zeiden dat N-VA borden had komen zetten en vroegen of wij er ook wilden komen zetten. Dan besefte ik dat het eigenlijk vechten was tegen symptomen.”

Er was ook een voorakkoord tegen jullie.

“Toen dat het aan het licht kwam, hechtte ik er weinig geloof aan. Zo’n voorakkoord is ook relatief als de verkiezingsuitslag anders uitdraait. Ik moet zeggen: op het moment dat de uitslag bekend was, zaten wij bij de socialisten, de oude kameraden waarmee we al achttien jaar goed samenwerkten. Ik was quasi zeker dat we een absolute meerderheid hadden. En mochten we geen meerderheid gehad hebben, dan was ik quasi zeker dat we een coalitie zouden kunnen afsluiten.”

“Ik denk dat Ann Vansteenkiste te weinig campagne gevoerd heeft”

Heeft u een verklaring voor het feit dat twee schepenen meer stemmen halen dan de lijsttrekker-burgemeester?

“Jeroen en ik zijn wel de twee die het meest campagne gevoerd hebben. Ik geloof wel in goeie producten, maar je moet er ook reclame voor maken. Ik heb 3.000 huisbezoeken gedaan. Ik denk dat Ann te weinig campagne gevoerd heeft. Daarmee wil ik zeker geen steen gooien naar Ann Vansteenkiste. Ik vond haar een zeer goeie burgemeester. Als schepen werkte ik graag voor Ann. Ze was een burgemeester die rust bracht in het schepencollege. Ik ben dan ook zeer blij dat ze in het schepencollege blijft en niet verbitterd vertrekt.”

Jeroen Vandromme wordt na vijf jaar burgemeester. Waarom die keuze?

“Jeroen had amper tien stemmen minder dan ik. Veel mensen hebben voor ons allebei gestemd: enerzijds kozen ze dan voor ervaring en anderzijds voor vernieuwing. Zonder dat ze daarbij voor een andere lijst moesten stemmen. Eigenlijk hebben de mensen al een opvolger gekozen. Ik kon zes jaar aanblijven, maar als je de uitslag ziet, kun je er niet naast kijken dat Jeroen de toekomst is. Ik vind dan ook dat Jeroen over zes jaar de lijst moet trekken.”

Was het een optie om Jeroen meteen tot burgemeester te bombarderen?

“Mocht ik geen burgemeester geworden zijn, dan zou het volksbedrog zijn. Ik had nooit gezegd dat ik kandidaat-burgemeester was, maar het zou toch raar overgekomen zijn bij de mensen.”

Is het burgemeesterschap te combineren met uw job als directeur van Vives?

“Dat is perfect haalbaar, maar we hebben daar wel rekening mee gehouden bij de verdeling van de bevoegdheden. Jeroen doet Burgerlijke Stand, want ik kan als directeur niet vijf keer per week overdag van Kortrijk naar Houthulst komen om trouwplechtigheden te doen. Jeroen heeft ook de bevoegdheid Vrije Tijd, wat ook moeilijk is voor mij. Dat kun je moeilijk inplannen. Voor Jeroen is het ook een investering, want hij wordt burgemeester.”

Waarom nemen jullie SP.A mee in de coalitie?

“Omdat we dat al achttien jaar hadden gedaan en dat is altijd goed gegaan. Ook wel een beetje als levensverzekering naar de toekomst toe. We hebben dertien zetels, maar dat is amper 400 stemmen. We mogen niet met een gevoel van zekerheid rondlopen. Nu is N-VA alleen in de oppositie. Indien SP.A ook in de oppositie zou terechtkomen, dan gaven we N-VA de kans om met hen samen te klitten. Ik ben er zeker van dat de socialisten ook een coalitie met ons gevormd zouden hebben, als we geen volstrekte meerderheid hadden.”

Wat worden de uitdagingen voor Houthulst voor de komende zes jaar?

“De leefbaarheid van de dorpen verzekeren, maar zonder dat we de economische activiteit fnuiken. Het landbouwverkeer is blijven toenemen, maar die mensen moeten ook hun bedrijf kunnen bereiken. Maar de rotte appels die zorgen voor verkeersonveiligheid moeten eruit. Daar kan trajectcontrole een oplossing bieden. De tweede uitdaging is kinderopvang. Als gemeente zullen we een oplossing moeten zoeken voor voorschoolse kinderopvang. Ten derde: een propere gemeente blijven. Daar klagen de mensen terecht over.”

Bio

Privé: Joris Hindryckx werd geboren in Vladslo op 19 maart 1963. Hij is de vader van Jonas, die financieel directeur is van een scholengroep in Wetteren, en Jana, die docente is in Vives. Hij is grootvader in wording en woont in de 7de Geniestraat in Houthulst.

Loopbaan: Beroepshalve is Joris Hindryckx algemeen directeur van hogeschool Vives in Kortijk. Hij werd voor het eerst raadslid in 1994. In 1995 werd hij schepen. In 2003 volgde hij Maria Vandenbussche op als burgemeester. In 2012 zette hij een stap opzij, zodat Ann Vansteenkiste burgemeester kon worden. Hij werd eerst gemeenteraadsvoorzitter en later schepen van Financiën. In zijn vrije tijd gaar hij graag wandelen.