De gemeenteraadszitting van vorige zaterdag was de allerlaatste van Jean Vandecasteele na een loopbaan van 36 jaar, waarvan 19 jaar als burgemeester en vijf jaar als schepen. Vandecasteele mag vanaf januari de titel van ereburgemeester voeren, maar blijft er voor de rest bescheiden bij. “Ik heb het niet alleen gedaan. Ik had het geluk om samen met goede ploegen veel werk voor Oostende te kunnen verzetten.”
In november 2015, kort nadat Johan Vande Lanotte hem opvolgde als burgemeester, kreeg Jean Vandecasteele al de titel van ereburgemeester. Vlaams minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Homans kende de eretitel toe op voordracht van het Oostendse stadsbestuur. Maar Vandecasteele mocht de titel niet voeren zolang hij schepen was. Daar komt dus vanaf Nieuwjaar verandering in.
Jean Vandecasteele was de eerste socialistische burgemeester van de Stad aan Zee. Van 1983 tot eind 1994 zetelde hij als oppositieraadslid, maar de intrede van Johan Vande Lanotte in Oostende bracht de socialisten vanaf 1995 in de meerderheid. Eerst nog onder het burgemeesterschap van CVP’er Julien Goekint en met Vandecasteele als eerste schepen, maar vanaf juni 1997 nam deze laatste, na enkele maanden als waarnemend burgemeester, de tricolore sjerp helemaal over.
Harde werker
In 2000 haalde Jean Vandecasteele als lijsttrekker een monsterscore van 11.140 voorkeurstemmen. De SP.A haalde een absolute meerderheid en deed dat in 2006 nog eens over, toen met 10.873 voorkeurstemmen voor Vandecasteele. In augustus 2015 werd Johan Vande Lanotte burgemeester in de plaats van Vandecasteele, die weer schepen werd. Veel Oostendenaars vonden dat Vande Lanotte zijn voorganger had weggeduwd, maar zowel Vande Lanotte als Vandecasteele zelf hebben dat altijd ontkend.
Jean Vandecasteele had roots in Zandvoorde en bleef er altijd erg populair. Hij was de eerste voltijdse burgemeester van Oostende. Vandecasteele was een harde werker en een man van weinig woorden. Hij zette zijn afscheidsbeschouwingen dan ook liever op papier dan een interview toe te staan. “We zetten samen de stad weer op de kaart”, blikt hij terug. “Grote, aanslepende dossiers, zoals de renovatie van de Kursaal en De Grote Post, pakten we aan, samen met de vernieuwing van grote delen van de stad.”
Openbaar domein
Openbaar domein was het grote stokpaardje van de ereburgemeester. “Meer dan 90 km fietspad werd aangelegd, parken gerenoveerd, nieuwe zeedijken, straten, pleinen en groenzones aangelegd. Veel plezier beleefde ik ook aan het aanleggen van fonteinen. Het grootste project, de renovatie van het station en omgeving, waar ik sinds 2006 heel nauw bij betrokken ben, zal pas in 2020 af zijn. Dat komt omdat de werkzaamheden gerealiseerd moesten worden terwijl alle bussen, trams en treinen bleven rijden. Maar het zal wel het beeld van de stationsomgeving voor de volgende 100 jaar bepalen.”
Ik besef dat ik veel geluk heb gehad om veel mooie zaken te kunnen realiseren
“Ook het zwembad en een nieuw politiekantoor staan in de steigers of zijn in uitvoering. Ook het Groen Lint ligt mij bijzonder na aan het hart. We zijn er bezig met mooie nieuwe fietspaden, een sterrenwacht, evenementenweide, het park Nieuwe Koers, de Tuinen van Stene… Het wordt een prachtige groene ruimte rond de stad, waar alle Oostendenaars en anderen volop van zullen kunnen genieten.”
Mild voor nieuwe ploeg
Voor de nieuwe bestuursploeg, waarvan de socialisten voor het eerst in 24 jaar geen deel uitmaken, toont Jean Vandecasteele zich erg mild. “Ik hoop dat de nieuwe ploeg het goed zal doen. Dat is goed voor Oostende en de inwoners en dan moet ik geen kritiek geven, wat ook goed is.”
“Ik besef dat ik veel geluk heb gehad om veel mooie zaken te kunnen realiseren en hoop dat de Oostendenaars dat ook zo zien. Ik heb altijd op hun uitgebreide en sterke steun kunnen rekenen en ik ben daar nog steeds dankbaar voor. Door die steun hebben we veel kunnen doen. Ik neem dan ook met een goed gevoel afscheid. Ik hoop dat ik nog veel kan genieten van onze prachtige stad”, besluit Jean Vandecasteele. “Leve Oostende!”
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier