Ieper draagt openbare verlichting over om sneller over te schakelen op led

(foto TOGH)
Redactie KW

Fluvius zal alle lichtpunten in Ieper in twaalf jaar tijd vervangen door ledverlichting. Dat is het gevolg van een overeenkomst tussen de stad en Gaselwest.

De Ieperse gemeenteraad keurde de inbreng van de openbare verlichtingsinstallaties in de assets van de distributienetbeheerder en de gemengde intercommunale Gaselwest. “Dankzij deze overeenkomst zullen alle lichtpunten, 7.773 in Ieper, op 12 jaar tijd vervangen worden door ledverlichting”, zegt schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (SP.A). “Indien we dit op eigen houtje willen doen zitten dan we op het huidig tempo in 2030 aan 1.479 lichtpunten op 7.773 lichtpunten. In 2020 zullen 1.295 lichtpunten in onze stad al worden vervangen door ledverlichting. Dit is dus een verhoogde start – met een inhaalbeweging – omdat we contractueel hebben bedongen dat ook 2019 meetelt in de 12-jarige afspraak. Aan elk lichtpunt zal er ook, van zodra beschikbaar, een sensor worden bevestigd om te kunnen dimmen.”

Slimme verlichtingspaal

Eveneens worden mogelijkheden gecreëerd om in te spelen op wat nodig is voor ‘smart city’ en de slimme verlichtingspaal. “Zo kan bij lawaai, bijvoorbeeld bij het inslaan van een autoruit, de lamp feller gaan branden, dankzij geïntegreerde sensoren”, vervolgt Goudeseune. “Andere mogelijkheden van dergelijke slimme lantaarnpaal zijn het op afstand beheren van de verlichting, het ondersteunen van een wifinetwerk en het meten van de verkeersdrukte in de straat en van de luchtkwaliteit. Met de palen kan ook gemeten worden hoe hoog het water op straat staat en ze kunnen dienen als oplaadpunt voor elektrische auto’s.”

Lichtplan opmaken

“Derde maar niet de minst belangrijk reden voor deze overeenkomst is dat de investeringen door Fluvius worden gedaan en als dienst doorgerekend”, legde Goudeseune verder uit. “Hierdoor haalt Fluvius minder winst en betalen ze minder belastingen (tarief 25%). Fluvius laat de gemeenten van dit voordeel van minder belastingen meegenieten. En dus ook onze inwoners. Voor de verledding tot en met 2030, die gespreid wordt doorgerekend tot 2063, is dit een voordeel van 3 miljoen euro. Door in te gaan op ‘licht als dienst’ kunnen we ook de verbruiken via hen laten passeren en halen we ook op de verbruiken een voordeel van 25%. Laat dit de vierde belangrijkste reden zijn. We zullen nu met Fluvius in de komende weken samenzitten om te bepalen welke punten eerst worden vervangen, daar hebben wij als stad zeggenschap in. Een lichtplan moet dus hoe dan ook worden opgemaakt. Uiteraard zullen we de oude lampen eerst vervangen en willen we ook de oefening maken richting natuurgebieden.”

Ieper is niet de enige gemeente die hierover een overeenkomst sluit met Gaselwest. Ook Zonnebeke, Menen, Mesen, Veurne, Wervik, Vleteren, Lo-Reninge en Hooglede. In Koksijde, Nieuwpoort, Moorslede, Poperinge, Roeselare, Alveringem, Langemark-Poelkapelle en De Panne moet de overeenkomst nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

“Wat met monumentlichten?”

Katrien Desomer (CD&V) vroeg wie er dan beslist welke verlichting wanneer brandt. Ze verwees daarbij onder meer naar de vleermuizenverlichting in Zillebeke. “Wat als de palen onderverhuurd worden, bijvoorbeeld voor dataverspreiding, wie krijgt die inkomsten. En als de stad Ieper de palen wil gebruiken, bijvoorbeeld voor het plaatsen van beveiligingscamera’s. Moet de stad dan betalen aan Fluvius?”

Jordy Sabels (Groen) was achterdochtig. “Waarom doet Fluvius dit nu? Dat baart mij zorgen? Zijn er garanties dat er jaarlijks een vast aantal lichtpunten vervangen worden? En wat met herstellingen? Zullen de lichten direct hersteld worden? Als historicus ben ik ook benieuwd wat er zal gebeuren met de monumentlichten, die natuurlijk meer kosten dan gewone lichten. Zal het dividend verlagen als die moeten vervangen worden?”

“Zoals gezegd zal er moeten een lichtplan opgemaakt worden, daarin komen ook de monumentlichten aan bod”, antwoordde Ives Goudeseune. “De verlichtingspalen worden weliswaar eigendom van Gaselwest, maar alle inkomsten van die palen stromen weer door naar de stadskas. Dus als de stad die palen wil gebruiken, dan kan het zijn dat we hiervoor moeten betalen, maar dat zal opnieuw naar de stad stromen dus op zich is daar geen probleem. Het dividend zal berekend worden op basis van de kosten die gemaakt worden.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier