Dat er, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, niet echt een nationale lijn te ontwaren was in de verkiezingsuitslagen van 14 oktober, is eigenlijk het beste bewijs van het nut van lokale verkiezingen. De lokale sterke man doet het, eender welke kleur hij heeft, was de analyse van Bart De Wever. En Kortrijk bleek geen uitzondering op de regel van De Wever. Het was al Van Quickenborne wat de klok sloeg in Kortrijk. Hij wil van zijn stad ‘de beste stad van Vlaanderen maken’.
Het is een algemeen verschijnsel dat een burgemeester een bonus heeft bij de verkiezingen. Maar Van Quickenborne leek een triple bonus te hebben. Zijn partij groeide met 10 procent. Dat de N-VA licht zakte, was wel een West-Vlaamse trend. In Kortrijk werd die nog licht versterkt. Daar zat het moskeedossier voor veel tussen, gaf zelfs het Vlaams Belang grif toe. De Vlaamse extremisten profiteerden ervan dat N-VA als coalitiepartner aan handen en voeten gebonden was en dus niet kon slaan of schoppen als de moskee in de Brugsesteenweg ter sprake kwam. Bijgevolg vloeiden de meest extremistische aanhangers van de Vlaamse zaak terug naar daar van waar ze gekomen waren.
De herfst is niet het seizoen van Groen
Waar de kiezers van CD&V naartoe vloeiden, is veel onduidelijker. Een groot deel lijkt in rook opgegaan. De vernieuwing werd te laat ingezet, luidde het daar en er was te weinig ‘blingbling’. En dan weet je dat er van boemboem geen sprake kan zijn. Hannelore Vanhoenacker, kopstuk bij de christendemocraten, had de dreun voelen aankomen. De stemmen waren nog niet allemaal geteld toen ze alweer recht gekrabbeld was en met een glimlach op het gezicht vertelde dat de vernieuwing nu misschien versneld moest worden.
Dat SP.A geen klappen kreeg, was na de recente kwakkels van de partij in contreien waar de tv-camera’s vaker draaien, een half mirakel. Philippe De Coene straalde harder dan de nazomerzon toen hij sprak van een positieve status quo. Bij Groen werd er nog warmer gelachen. De partij beleefde in het hele land een zonnige dag. Alleen is het intussen herfst en werd ook elders te lande duidelijk dat dit niet het seizoen is waarin er veel plaats is voor Groen. De partij kan haar vele stemmen op weinig plaatsen verzilveren. Misschien doordat schone lucht en mobiliteit thema’s geworden zijn die alle partijen onderhand in hun programma hebben staan.
Ook een verliezer is winnaar
Maar David Wemel en zijn troepen hadden redenen om te hopen op een plek in de nieuwe coalitie. Want had Vincent Van Quickenborne eerder niet verkondigd dat hij met winnaars verder wou? Maar je weet hoe dat gaat. Politici kunnen hun tong draaien tot elke verliezer een winnaar wordt. En zo werd de oude coalitie ook de nieuwe. De burgemeester had alle stemmen van zijn coalitie opgeteld en was tot de conclusie gekomen dat de hele bestuursploeg erop vooruit gegaan was. En niemand kon hem tegenspreken. Zijn coalitie vertegenwoordigt nu 56,9 procent van de stemmen, terwijl dat in de nog lopende bestuursperiode nog maar 52 procent was. “Alle partners zijn gelukkig,” sprak burgemeester Van Quickenborne toen hij woensdagavond in Hangar K zijn plannen voor de toekomst kwam onthullen. “En met gelukkige mensen kan je veel bereiken.”
Alles kan beter
Al die gelukkige mensen liepen in een lange stoet achter hem aan toen hij van het stadhuis met alle kandidaten die op de lijsten van de coalitiepartners stonden naar de gebouwen op Kortrijk Weide trok. Het leek een beetje op de intrede van de Sint en zijn pieten. Wat de almachtige Vincent en zijn discipelen kwamen beloven, was niets minder dan de hemel op aarde. Terwijl nog niemand zijn schoentje had gezet. “We maken van Kortrijk de beste stad van Vlaanderen“, zo luidde de boodschap. De ploeg waarmee hij die missie wil waarmaken, verschilt in weinig van de oude bestuursploeg. Zijn eigen partij krijgt er een schepen bij, N-VA moet er één inleveren. Faire deal. Maar het bestuursakkoord is zeker geen kopie van dat van zes jaar geleden. Onder het motto waarmee Mark Uytterhoeven destijds razend populair werd, “Alles kan beter”, hebben Vincent Van Quickenborne en zijn volgelingen zoveel goede intenties dat niemand hier ooit nog weg zal willen.
Vincent laat ons dromen
Bloemen zullen bloeien, bomen zullen groeien en we zullen allemaal fietsen en stappen in straten die proper, vriendelijk en veilig zullen zijn. Er zullen oases van rust zijn. In de winkelstraten zal er geen leegstand of verloedering meer zijn. En de Leie zal nog veel meer verlaagde boorden krijgen. De armoede zal verdreven worden, mensen van alle kleuren zullen in vrede samenwonen en samen spelen in ploegen die aan topsport doen. Welke geaardheid je ook hebt, je zult welkom zijn in Kortrijk, een stad waar men zal knokken om voor de stad te morgen werken. Want het zal een stad zijn die radicaal zal vernieuwen en nergens in dit land zal er een beter bestuur te vinden zijn. Vincent Van Quickenborne, Philippe De Coene en Axel Ronse beloofden nog net niet dat ze water in wijn zullen veranderen. Ze ondertekenden gewoon hun dromen. Als ze er de helft van kunnen waarmaken, dan willen wij er ook meteen voor tekenen.
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier