Groen Oostkamp: “Zone Steenbruggebrug? Maak er werk van”

Groen Oostkamp hield actie aan de groene brug van Steenbrugge. © PH
Redactie KW

Groen Oostkamp hield samen met de collega’s uit Brugge actie aan de groene brug van Steenbrugge, die binnenkort onder de sloophamer gaat. Ze roepen Stad Brugge, de gemeente Oostkamp en minister Ben Weyts op om werk te maken van de zone rond de brug. Niet alleen de brug, maar de hele omgeving vanaf de randparking tot en met de gevaarlijke verkeerssituaties aan de Sint-Michielsstraat en De Rampe moeten doordacht bekeken worden.

Na 36 jaar wachten beginnen de plannen voor de nieuwe brug aan Steenbrugge stilaan vorm te krijgen. Groen stuurt echter aan om doordachte plannen te maken voor de hele omgeving.

“Bij het vormgeven van de zone rond de brug denken we aan de randparking, die aantrekkelijker mag worden, met een gemakkelijke verbinding naar Brugge“, geeft Karin Robert van de Brugse afdeling aan. “Je moet het gevoel hebben dat je auto er veilig staat en je gemakkelijk naar de stad kan. Dat kan via een goed georganiseerd openbaar vervoer, maar evengoed met een fietsdeelsysteem. Verder op de as is het Katelijne-eiland natuurgebied, geen randparking zoals Stad Brugge wil. Een groene zone waar fietsers en voetgangers langs het kanaal even kunnen verpozen, krijgt een plaats bij de brug, met een picknickbank, een kunstwerk…”

Veilige fietsdoorsteken

“De werken komen eraan in 2021”, vult Carol Cartigny, die de groene lijst trekt in Oostkamp, aan.

“Willen we grote files tijdens de werken aan de brug? Wij niet! Dan moeten we er nu al werk van maken om veilige fietsdoorsteken te voorzien van Oostkamp naar Brugge en omgekeerd. Geef prioriteit aan de fietser en het openbaar vervoer, daarmee moet de burger het snelst in Brugge geraken en terug. Maak de inwoners van Oostkamp en Brugge hier warm voor. Als men tijdens de werken ervaart dat het snel gaat en aangenaam verplaatsen is, dan zal men dat na de werken verder blijven doen.”

Dappere keuzes maken

Ook gemeenteraadslid Geert Vercruyce komt tussen in het gesprek: “De Sint-Michielsstraat en de Rampe zijn niet bepaald veilige zones voor de voetgangers en fietsers. Koning auto regeert er en rijdt zich vast. Fietsen van Sint-Michiels naar Assebroek kan een stuk veiliger en in de winkelzone aan de Rampe raakt een voetganger die van de bus stapt amper de weg over. Geef ze een duidelijke plaats en maak dappere keuzes in de mobiliteit daar. De nieuwe brug lost de mobiliteitsproblemen daar niet op. Er moet meer gebeuren.”

(PH)

Info: carol.cartigny@telenet.be, 0499 23 66 32.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.