De ledenvergadering van Groen zette woensdagavond de deur open voor een Oostendse coalitie zonder de Stadslijst van Johan Vande Lanotte. Kopman Wouter De Vriendt kreeg een mandaat om met Bart Tommelein te onderhandelen over een ‘vernieuwingscoalitie’ met Open VLD, N-VA, Groen en CD&V. Zo zouden de socialisten na 24 jaar uit het stadsbestuur verdwijnen. Toch is de droomcoalitie van Tommelein nog niet voor morgen: de onderhandelaars willen enkele dagen herfstvakantie nemen en hopen ‘in de loop van november’ te landen met een bestuursakkoord.
Bart Tommelein zegt het al sinds de dag van de verkiezingen: hij wil besturen zonder de socialisten, maar met N-VA, CD&V en Groen. De eerste twee kon hij vrij snel overtuigen om samen front te vormen, maar bij Groen bleef lijsttrekker Wouter De Vriendt pleiten voor een paarsgroene coalitie: Stadslijst, Open VLD en Groen. Maar zie, in het weekend schreef Tommelein een tekst die de groenen toch kon overtuigen. Maandag had de Open VLD-kopman een goed gesprek met Wouter De Vriendt en Natacha Waldmann van Groen en woensdagavond gaven de Groen-leden hen een mandaat om te onderhandelen. Toch moet Oostende nog niet onmiddellijk witte rook uit het stadhuis verwachten.
“Het zal zoeken en tasten zijn”, beseft Bart Tommelein. “Twee van de vier partijen zaten nog nooit in een stadsbestuur. De vorige keren had SP.A telkens de leiding, nu is het aan mij om een akkoord uit te schrijven. Eerst zit ik nog samen met Wouter De Vriendt om enkele zaken uit te klaren. Vervolgens vergaderen we met de vier partijen om de methode af te spreken. Daarna willen zowel Wouter als ikzelf enkele dagen herfstvakantie nemen. Wij hebben allebei nog kleine kinderen, die ons de laatste weken veel hebben moeten missen. In de loop van november hopen we tot een inhoudelijk bestuursakkoord en voordrachten van een nieuwe stadsbestuur te komen.”
Moeilijke beslissing
“De eerste informatienota van Tommelein is veelbelovend”, zegt Wouter De Vriendt. “Maar bestuursdeelname enkel voor de postjes interesseert ons niet. We willen verduidelijking en garanties op enkele cruciale punten. Ik zal daarom proberen om samen met Bart Tommelein tot een ambitieus project te komen, waar de andere coalitiepartners zich dan over kunnen buigen. Pas als zij instemmen, is er een basis voor gezamenlijke inhoudelijke onderhandelingen. Tegelijk behouden wij de openheid voor andere pistes en initiatieven, maar het is uitgesloten dat Groen in coalities stapt zonder mathematisch nodig te zijn.”
“De Oostendse politiek zit in een impasse en is verstrikt in een kluwen van veto’s. Zo gaat er niets vooruit. Groen steekt nu zijn nek uit, verlaat de barricaden en wil de links-rechts tegenstelling overstijgen om tot oplossingen te komen. Dit is geen makkelijke beslissing, want paarsgroen had onze voorkeur. Maar in de politiek moet je verantwoordelijkheid nemen en je comfortzone durven verlaten”, zegt Wouter De Vriendt. “Aan de zijlijn staan is de meest comfortabele positie. Maar daarvoor zien we onze stad veel te graag.”
Lekkere brokken
De nota van Bart Tommelein, die ook de goedkeuring heeft van N-VA en CD&V, bevat heel wat lekkere brokken voor Groen. Het Mechelse model, met veel dialoog en ontmoeting tussen de verschillende culturen, prioriteit aan armoedebestrijding, een autoluwe binnenstad, fietsstraten, meer zone 30, randparkings, een gediversifieerd woningaanbod in plaats van nieuwe grootschalige appartementen… De mogelijkheid van een stadshal, eventueel in het huidige zwembadgebouw, wordt onderzocht.
“Toch vragen we nog verduidelijking en garanties over enkele zaken“, zegt Wouter De Vriendt. “Het komaf maken met plastic, een wijkagent die permanent op stap is in de wijk, fiscale hervormingen, natuurgebieden en stadsrandbos in ere houden, een volwaardig traject van inspraak en participatie…. Daarover gaan we eerst verder praten met Bart Tommelein.”
Nieuw verhaal
Bij de toekomstige coalitiepartners van Bart Tommelein, N-VA en CD&V, heerst tevredenheid. Zij zijn ervan overtuigd dat een ‘vernieuwingscoalitie’ nu binnen handbereik is. “We kunnen beginnen schrijven aan een nieuw verhaal voor Oostende“, aldus N-VA-kopman Björn Anseeuw. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het zal lukken“, zegt CD&V-voorzitter Cyriac Borloo, “maar het zal nog even duren.”
‘Plooien’ slaat wonden bij Groen h2>
Niet iedereen bij Groen Oostende is gelukkig met de beslissing om in een meerderheid met N-VA te stappen. Uittredend gemeenteraadslid Collins Nweke uitte al zijn ongenoegen. p>
Onafhankelijk Groen-kandidaat Johan Bultiauw voert al een hele week actie tegen een ‘centrumrechtse’ meerderheid in Oostende. Op een van de voorbije Groen-vergaderingen kwam hij aanzetten met een bordje ‘Met N-VA: over mijn lijk’. Hij startte een Facebookgroep, reed met een fietskarretje rond… allemaal met dezelfde boodschap: ‘Niet plooien Wouter!’. Woensdagavond voerden Johan Bultiauw en enkele medestanders aan de ingang van De Grote Post, waar de Groen-ledenvergadering plaatsvond, actie ‘voor paarsgroen en tegen een asociale postjescoalitie met N-VA’. p>
Dat belette niet dat er een – naar verluidt ruime – meerderheid was voor gesprekken met Bart Tommelein, maar er blijft dus ook veel weerstand bij Groen. Zo was uittredend gemeenteraadslid Collins Nweke, die niet meer opkwam bij de jongste verkiezingen, na de vergadering erg ontgoocheld. “Het is zinloos een voorstel te formuleren op een manier die de voorkeur geeft aan een bepaalde coalitie en een andere optie zo goed als uitsluit”, vindt hij. “Dat neigt volgens mij naar ledenmanipulatie. Persoonlijk verzet ik mij resoluut tegen een partij die zonder spijt zich discriminerend, zo niet racistisch gedragen heeft in de voorbije bestuursperiode. Maar de meerderheid wint en de rest moet ermee leren leven.” p>
Ook uittredend gemeenteraadslid Sofie Cloet reageert op Facebook ontgoocheld en op de Facebookpagina van Groen Oostende lopen heel wat negatieve reacties binnen. p>
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier