Enkele zaken liggen vast, maar een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn de meeste Zedelgemse politieke partijen nog lang niet klaar met hun huiswerk. Wij zetten op een rijtje: wat duidelijk én onduidelijk is.
De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken p>
In 2012 waren alle ogen op Zedelgem gericht en dat had alles te maken met de woelige verkiezingsstrijd. Met 3.595 voorkeurstemmen kwam Annick Vermeulen (CD&V-Nieuw) als grote triomfator uit de stembusslag. Het nieuws dat Patrick Arnou (CD&V-Nieuw), goed voor 1.626 voorkeurstemmen, de eerste twee jaar burgemeester zou zijn, zette de gemeente op stelten. Plooien werden – moeizaam – gladgestreken en de tijd heelt wonden, maar onderhuids bleef de spanning hangen. Constante achterdocht heerste. Na twee jaar nam Annick Vermeulen de sjerp over van Patrick Arnou. De vraag was er: zou het kartel overeind blijven met aan de ene kant de populaire Annick Vermeulen en aan de andere kant de zakelijke Patrick Arnou? Enkele weken geleden kondigden voorzitters Roland Degadt (Nieuw) en Ronny Meulemeester (CD&V) aan: CD&V en Nieuw vormen volgend jaar in oktober voor de vierde keer op rij een kartel. Annick Vermeulen (Nieuw) trekt voor de eerste keer de kartellijst.
Bij SP.A staat vast dat ze niet langer met Groen een kartel willen vormen
De huidig burgemeester is kandidaat-burgemeester. Arnold Naessens, kopman van CD&V en huidig schepen, staat op twee. De Loppemnaar was in 2012 lijsttrekker en behaalde toen 2.217 voorkeurstemmen. En Patrick Arnou? Eerder maakte de advocaat bekend dat hij in 2018 geen kandidaat meer is voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik ruim plaats voor jongere collega’s, maar blijf zelf politiek actief. Politiek is een ziekte die niet geneest”, dixit Patrick Arnou (59), die achter de Zedelgemse politieke schermen actief blijft. Het kartel, in 2012 goed voor 58,8% (+0,6%), wil de absolute meerderheid behouden. Tom Maes, gemeenteraadslid voor CD&V-Nieuw en voorzitter van de gemeenteraadscommissie, stopt met politiek. Voor de Veldegemnaar is politiek niet langer verenigbaar met gezin en job. Ook raadslid Martine Rabaey uit Aartrijke stopt.
N-VA kiest knowhow
N-VA, in 2012 met 20,4% van de stemmen de tweede grootste partij, kiest met Eddy De Wispelaere (63) als lijsttrekker en kandidaat-burgemeester voor ervaring. De Loppemnaar kent het vak en ook het politieke reilen en zeilen in Zedelgem. Hij was in totaal 21 jaar actief in de plaatselijke politiek, waarvan twaalf jaar als schepen. Met Eddy De Wispelaere kiest N-VA voor knowhow, ervaring en politieke intelligentie. De Wispelaere, actief in verschillende verenigingen, weet wat er leeft in de gemeente: als reporter voor het Brugsch Handelsblad coverde hij jarenlang Loppem. Hij gelooft rotsvast in zijn ploeg en hoopt met zijn partij minstens even goed te doen als in 2012: toen behaalde zijn partij vijf zetels.
Splitsing SP.A en Groen
Het kartel SP.A-Groen behaalde in 2012 14,9 % (-0,5%) van de stemmen. Gunter Boffel (SP.A), die in 2012 de lijst trok, is er niet meer bij. De Veldegemse advocaat kon als federaal ambtenaar aan de slag en dat was niet verenigbaar met zijn politiek mandaat in Zedelgem. Het is trouwens ver van zeker dat SP.A en Groen in 2018 nog een kartel vormen. Bij Groen lijken de leden niet echt voorstander om opnieuw samen te gaan. De kans is reëel dat Groen, met Martine De Meester en Ivan Lahousse in de gemeenteraad, met een eigen lijst naar de kiezer trekt. Een lijsttrekker is er niet.
Met Eddy De Wispelaere kiest N-VA voor knowhow, ervaring en politieke intelligentie
Bij Groen beslissen de leden over de lijstvorming. Bij SP.A is er meer duidelijkheid. Daar staat vast dat ze niet langer met Groen een kartel vormen. SP.A wil zich profileren, maar een lijsttrekker is er nog niet. Bedoeling is wel dat de partij met een volledige lijst naar de kiezer trekt. Volgens voorzitter Gunther Descheemaecker, die in 2018 zelf op de lijst staat, is er geen sprake van moedeloosheid.
VB hoopt op 2 zetels
Vlaams Belang scoorde in 2012 6% (-4,2%) van de stemmen. Dominiek Sneppe trok toen de lijst en zal dat ook in 2018 doen. Ex-gemeenteraadslid Pol Denys, die in 2012 zijn zetel verloor, staat op de tweede plaats. De Aartrijkenaar blijft het politieke leven in Zedelgem op de voet volgen. Elke maand is hij trouw op post als toeschouwer op de gemeenteraad. Vlaams Belang komt met een eigen lijst op en hoopt op twee zetels.
(DL)
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier