Giel Seynaeve (Vlaamse Belang) wil dat zitpenningen gemeenteraad Izegem aan SJKI geschonken worden

De Izegemse gemeenteraad met achteraan centraal VB-gemeenteraadslid Giel Seynaeve (met gele das). © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Op de gemeenteraad van komende dinsdag 21 april staat de schrapping van de zitpenning van de (digitale) gemeenteraad van vorige maand op de agenda. Giel Seynaeve wil die niet laten schrappen, maar zou liever zien dat die doorgestort worden naar de Izegemse Sint-Jozefskliniek (SJKI).

De Izegemse gemeenteraad beperkte zich op 17 maart in Izegem door de toen net uitgevaardigde (verstrengde) coronamaatregelen tot een strikte agenda. Giel Seynaeve (Vlaamse Belang): “De interpellaties en de vragen zouden naar de samenkomst van de gemeenteraad van april doorgeschoven worden. Per e-post werden de voorstellen van de agenda dan unaniem goedgekeurd. Daardoor is deze ‘zogenaamde’ gemeenteraad dus wel degelijk effectief doorgegaan.”

Het College stelt nu voor om de presentiegelden voor die gemeenteraad niet uit te betalen. “Dit druist volgens mij in tegen het voornoemde artikel 49 van ons eigen en door ons allemaal goedgekeurd huishoudelijk reglement. De Vlaams Belang-fractie vraagt de erkenning van de legitimiteit van de gemeenteraad van maart en vraagt hierover de unanieme goedkeuring door de leden van deze raad.”

Daardoor heeft elk lid van de raad dat aan de bewuste gemeenteraad heeft deelgenomen zijn of haar recht op presentiegeld. “Onze fractie begrijpt wel de bekommernis van de meerderheid en wil daarom punt 18 als volgt amenderen. De Izegemse gemeenteraad beslist om eenmalig de presentiegelden van de voorzitter en van de raadsleden niet uit te betalen maar door te storten naar de Sint-Jozefskliniek in Izegem om er maatregelen tegen het coronavirus mee uit te voeren.”

Maar het VB-gemeenteraadslid gaat nog een stapje verder in zijn voorstel. “Ook de burgemeester en de schepenen zijn solidair met de raad en staan eenmalig 15 procent van hun netto maandloon af aan hetzelfde goede doel.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.