Gemeentewerf lokt boze reactie uit bij N-VA Langemark

De nieuwe vleugel van het gemeentehuis zal opengesteld worden voor inwoners. © pco
Redactie KW

De gemeente Langemark heeft het afgelopen boekjaar 276.586 euro bijkomende financiële ruimte gecreëerd. Dat lichtte financieel directeur Mireille Capelle tijdens de gemeenteraad toe.

Volgens Dominique Cool (N-VA) heeft de gemeente maar ruim 2 miljoen euro of 25% van zijn investeringen uitgevoerd. “De kosten worden vooruitgeschoven. Op twee jaar tijd zijn de personeelskosten met 10% gestegen en de inkomsten met 3% gedaald. Hoe lang kunnen we dat blijven uitzingen? De kas zal leeg zijn na alle investeringen”, rekende Dominique Cool voor.

“Investeringen hebben vertraging opgelopen door bijkomende procedures. De gemeente is vooral slachtoffer van de uitdoving van de onroerende voorheffing op materieel en outillage. Milcobel heeft een grote impact op de inkomsten van de gemeente. Daarnaast benadeelt het gemeentefonds landelijke gemeenten. Ook de taxshift wordt niet gecompenseerd. We zijn de speelbal van wat boven ons beslist wordt. We hebben in de voorbije periode meer dan 6 miljoen euro leningen afgelost en alle toekomstige investeringen zijn geboekt. Bovendien hebben we nog 250.000 euro om iets extra te doen. We staan budgettair sterk”, sloot burgemeester Alain Wyffels de discussie van de jaarrekening 2017 af.

Verkiezingsprikkels

Open Wervendag valt in Langemark op 22 september in plaats van op 6 mei zoals dat op veel plekken in Vlaanderen het geval was.

Voor N-VA kan het deontologisch niet door de beugel dat op kermiszaterdag de aanbouw van het gemeentehuis opengesteld wordt voor het publiek. Dominique Cool haalde minister Homans aan en zei dat dergelijke initiatieven verboden zijn in de sperperiode in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. “Wie gaat dat betalen, de drankjes en de hapjes? De veiligheidscoördinator of het personeel dat opgevorderd wordt?”

Het gemeentefonds benadeelt landelijke gemeenten

“Op kermiszaterdag onthalen we jaarlijks de nieuwe inwoners. Zij zullen het gewone programma aangeboden krijgen, kennis kunnen nemen van alle diensten en ook van de gebouwen. Terzelfdertijd zullen alle inwoners van de gemeente de kans krijgen om het nieuwe gebouw te kunnen bezoeken. We houden ons wel aan de wet. De informatie en de rondleiding zal gegeven worden door het personeel”, zei burgemeester Alain Wyffels (CD&V).”Dat je dit durft doen”, dreigde Dominique Cool (N-VA). “De mensen zijn dat gebouw brakende moe.”

Gratis reclame

“De inwoners zullen zich tijdens die voormiddag een beeld kunnen vormen van wat het zal zijn. Bovendien zullen wij als politiek uitvoerend personeel geen uitleg geven. Ik dank u voor de reclame die je maakt“, zei Alain Wyffels nog.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier