Gemeenteraadsverkiezingen Zuienkerke: moeilijke klus voor oppositie

Redactie KW

Met 2.800 inwoners is Zuienkerke in het Focus zendgebied de dunst bevolkte gemeente. Het zag er lang naar uit dat de verkiezingen een formaliteit zouden worden voor Alain De Vlieghe en zijn Lijst Burgemeester die als enige partij opkwam in Zuienkerke. Tot Kurt Ravyts met zijn éénmanspartij ‘Nog beter Zuienkerke’ onverwacht de kop opstak.

Kurt Ravyts: “Ik nam in 2006 hier al deel met een Vlaams Belang lijst maar zonder succes. Ik denk dat het nu een unieke kans is voor Zuienkerke om een oppositiestem in de gemeenteraad te krijgen.” Als fractieleider voor Vlaams Belang in de provincieraad heeft Kurt Ravyts heel wat politiek ervaring en contacten. Toch wordt het moeilijk weerwerk bieden tegen de Lijst Burgemeester met 11 kandidaten uit de vier gemeenten. Lijsttrekker Alain De Vlieghe heeft er na 15 jaar schepen straks een halve legislatuur als burgemeester op zitten. Alain De Vlieghe: “We gaan er voor zorgen dat onze gemeente financieel gezond blijft. Dat wij geen belastingen moeten verhogen. Zorgden dat de mensen zich hier goed voelen en het bestuurbaar blijft.”

Polderwind

Alain De Vlieghe kiest voor de continuïteit en hoopt eindelijk het dossier Polderwind af te ronden. Het 23 ha grote domein ligt er al jaren verwaarloosd bij. Alain De Vlieghe: “Het Rode Kruis zal er een zorgcentrum bouwen. Er komt ook een camping van Kompas. Zij hebben beloofd dat de Zuienkerkenaars gebruik zullen kunnen maken van de wandelpaden en de accommodatie.”

Echte netelige zaken of hete hangijzers zijn er niet in Zuienkerke. Kurt Ravyts ziet zijn inbreng straks als positief weerwerk bieden met eigen accenten. Zoals het drukke verkeer in dit landbouwgebied. “Er is de noodzaak van loonwerkverkeer in Zuienkerke als plattelandsgemeente. De landbouw staat voorop. Maar we worden ook een dorp van sluipverkeer. Ik heb het niet alleen over de Nieuwe Steenweg maar ook over landbouwwegen. We moeten daarover praten en ik wil meewerken.”

Gezond

Kurt Ravyts rekent intussen op nog enkele medestanders op zijn lijst. Burgemeester Alain De Vlieghe vindt het een gezond principe dat de Zuienkerkenaars op 14 oktober uit meerdere lijsten kunnen kiezen.

Gemeenteraadsverkiezingen Zuienkerke: moeilijke klus voor oppositie

Bekijk hier de reportage

(BV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten