Geef de boer een duurzame toekomst: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken
We stemmen zondag niet alleen voor Vlaanderen, België en Europa… maar ook voor West-Vlaanderen. Wat politici in Brussel – en Straatsburg – beslissen, voelen we tot bij ons. Wij stelden dan ook een West-Vlaamse eisenbundel samen, waarover negen partijen nu kleur bekennen. Eis nummer 9: geef de boer een duurzame toekomst.
Al jaren geven de boeren aan dat het water hen aan de lippen staat. Het vele papierwerk, de druk vanuit het buitenland, het nieuwe stikstofbeleid dat volgens hen onhaalbaar is en de steeds groter wordende mentale druk… De recente protesten toonden aan dat de huidige situatie niet langer vol te houden is.
CD&V
“Wij staan garant voor een zekere toekomst voor de landbouw in West-Vlaanderen. Onze landbouwers zijn wereldwijd koplopers in het innovatief en duurzaam boeren. Het marktmechanisme moet bijgestuurd worden zodat de landbouwer een eerlijke prijs ontvangt voor zijn of haar producten. We streven daarnaast voor meer regelluwte en rechtszekerheid.”
Groen
“Het aantal landbouwers is in 20 jaar gehalveerd, suïcidecijfers bij landbouwers liggen torenhoog en boeren krijgen te weinig voor hun producten. We willen hen helpen om de transitie te maken naar een duurzamer landbouwmodel. Voor ons is er geen tegenstelling tussen natuur(herstel) en duurzame landbouw. Beide moeten samengaan. We willen een pact voor landbouw met toekomst.”
L99
“De toekomst van de boeren is van groot belang voor West-Vlaanderen. Wij willen het stikstofdecreet in de papierversnipperaar. Een stop aan de landbouwkalender. Een omgevingsvergunning voor de volledige loopbaan. Het herbevestigen van de 750.000 hectare landbouwgrond. Weg met overadministratie en boetecultuur, begeleiden in plaats van bestraffen.”
N-VA
“De winkelkar blijft maar duurder worden. Voor een kilogram appelen betaal je al snel 3 euro. Maar de fruitboeren krijgen daarvan nauwelijks 30 eurocent in de veiling. Dat is gewoon niet correct. Onze landbouwers verdienen rechtszekerheid, voldoende landbouwgrond, en bovenal eerlijke prijzen. En dat kan: door hun positie te versterken in prijsonderhandelingen.”
Open VLD
“Onze boeren hebben ruimte en een toekomstvisie nodig. Tot slot moeten al die administratieve regeltjes en boetes verdwijnen. Er mogen nog steeds regels en controles zijn, maar al dat overbodig papierwerk moet eruit. De slinger is echt doorgeslagen. Regels zouden een vervaldatum moeten hebben waarop wordt herzien of ze nog steeds relevant en nuttig zijn.”
PVDA
“We willen goede prijzen voor kwaliteitsproducten door scherpere controle op de winstmarges van producenten en distributeurs. We ijveren voor een publieke bank die landbouwers helpt in de groene transitie. Op middellange termijn willen wij af van de intensieve, exportgerichte en niet-grondgebonden veehouderij, zonder daar de boeren financieel mee te belasten.”
Vlaams Belang
“Allereerst willen wij een toekomst voor onze boeren, rechtszekerheid is daarom essentieel. Wij pleiten ook voor een volledige herziening van het stikstofdecreet op basis van een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek waarin landbouw en industrie gelijkwaardig behandeld worden. Daarnaast willen wij meer promotie van lokale producten en lokale landbouwmarkten.”
Voor U
“De toekomst van de boeren is zeer belangrijk. De administratieve last moet drastisch verminderen. Het stikstofdossier moet herbekeken worden en alle regelgeving die meer is dan de Europese richtlijn moet teruggedraaid worden. Tot slot moet de Vlaamse subsidie aan Natuurpunt – voor de aankoop van landbouwgrond – stopgezet worden.”
Vooruit
“De landbouwsector moet goed draaien willen we onze strategische autonomie behouden en voeding betaalbaar houden. We moeten de boeren helpen naar een ander landbouwmodel met een kleinere impact op de natuur, waarbij de landbouwer een eerlijke prijs krijgt voor zijn werk en niet te maken krijgt met oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland.”
Lees hier de antwoorden van de negen partijen op de andere negen eisen.
Partijen bekennen kleur
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier