Doris Dereyne vervangt Jacqueline Mostaert in gemeenteraad Langemark-Poelkapelle
De gemeenteraad in Langemark-Poelkapelle legde een bochtig parcours af met plotse wendingen van emotionele ontlading tot een gebrek aan sérieux. Jacqueline Mostaert nam afscheid als gemeenteraadslid, Doris Dereyne is haar vervangster.
Bij aanvang van de zitting sprak burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) aan de families en de fracties van de overleden mandatarissen Johan Vannoote en Katty De Jaeger zijn deelneming uit.
Nadat Jacqueline Mostaert (CD&V) met applaus door alle fracties werd uitgewuifd, legde haar opvolgster Doris Dereyne (CD&V) de eed af. Voor het nieuwe raadslid en familie vormde haar komst in de gemeenteraad een emotioneel moment van verdriet en blijdschap. Doris Dereyne is de schoonzus van Johan Vannoote (N-VA) die op 7 januari na een slepende ziekte overleed. De opvolger van Johan, Tristan Bruynsteen, legt de eed af in de gemeenteraad van februari.
De bijzonder ingetogen start van de gemeenteraad ruimde na verloop de plaats in voor gegrinnik toen burgemeester Lieven Vanbelleghem zichzelf in de voet schoot bij een eenvoudige vraag van Laurent Hoornaert (Tope8920) over vastgoedtransacties voor rioleringswerken in de Madonna.
Voor landbouwgrond betaalt de overheid bij onteigening een vaste gegarandeerde prijs van 10 euro per m² en voor bouwgrond het dubbele had de burgemeester eerder verklaard. “Dan klopt het bedrag niet dat de gemeente betaalt. Als ik vlug reken, betaalt de gemeente bijna het dubbele van wat je zegt“, zei Laurent Hoornaert tegen Vanbelleghem. Die schoof ongemakkelijk op zijn stoel omdat hij het antwoord moest schuldig blijven.
Uiteindelijk werd de gemeenteraad geschorst en belde Vanbelleghem drie ambtenaren op om meer uitleg te krijgen. Tijdens de onderbreking brak tussen Eddy Vanacker (CD&V) en Dominique Cool (N-VA) een kleine woordenwisseling uit omdat volgens Vanacker Cool binnenpretjes zou hebben omdat de burgemeester het antwoord niet meteen wist. Dominique Cool zei met het dossier van de vorige legislatuur niets te maken te hebben. Na wat telefoonwerk kon de burgemeester het verlossende antwoord melden dat naast de 10 euro grondprijs ook een vergoeding betaald wordt voor de bovenbouw (de gewassen dus).
Toeschouwer niet akkoord
De gemeenteraad kabbelde verder en de verplaatsing of afschaffing van voetwegen kwam aan bod. De oppositie vraagt dat de Gecoro (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) een kader zou schetsen hoe de gemeente met voetwegen moet omgaan. Schepen voor Ruimtelijke Ordening Peter Vantomme (N-VA) zei dat de milieuraad zijn adviezen had geformuleerd. “In het verleden werd de Gecoro ook niet gevraagd om dergelijk advies”, zei Vantomme, gesteund door schepen Johan Vanysacker (CD&V).
Voor iemand uit het publiek, Piet Mollij, werd het debat te machtig en hij begon te roepen dat de voetwegen, vastgelegd in de atlas van de buurtwegen uit de tijd van Napoleon, niet mochten gewijzigd worden. Na een eerste verbazing probeerde de voorzitter van de raad, Jos Meersch, de man buiten te krijgen. Toen dat niet lukte, maakte Dominique Cool aanstalten om hem te verwijderen. De burgemeester kon hem met een wenk bedaren en uiteindelijk vertrok Piet. Het incidentje herinnerde aan gemeenteraden van begin jaren 90 waarbij politie in uniform en burger aanwezig was.
Een nieuw tafereel startte toen Tope8920 zijn potpourri van openstaande vragen verduidelijkte en Robert Barthier (N-VA) te pas en te onpas er een vleugje humor aan toevoegde. De gemeenteraad werd afgesloten met het voorlezen van een nieuwjaarsbrief van de ‘kapoenen Laurent en Koen’.
Bij de aanvang van de zitting had burgemeester Lieven Vanbelleghem nochtans zijn hoop uitgesproken op een serene raad. (pco)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier