Groen was wellicht de grootse winnaar en tegelijk ook de grootse verliezer van de afgelopen Kortrijkse gemeenteraadsverkiezingen. Met een verdubbeling van hun aantal zetels van twee naar vier kon het geluk niet op verkiezingsavond in Pand.A. Bij het project Stemmen 16+, een initiatief van de stad waarbij tieners hun stem kunnen uitbrengen, gaat Groen zelfs lopen met 18 procent van de stemmen. Toch zat mee besturen er voor de groenen uiteindelijk niet in.
Hoog tijd dus voor een goed gesprek met lijsttrekker en gemeenteraadslid David Wemel. We sprongen op onze velo, veegden onze voeten en gingen langs bij hem thuis op Heule-Watermolen. De drie kindjes zijn net vertrokken naar school als we op de deur kloppen. Twee stevige koppen koffie later hebben we een goede babbel.
Hoe voelt u zich nu? Is alles al een beetje bezonken?
“Teleurgesteld, uiteraard. De burgemeester mist hier volgens mij een kans. Hij had immers beloofd voor de verkiezingen om met de winnaars aan de slag te gaan. Die belofte is hij niet nagekomen. Daarmee heeft hij veel Kortrijkzanen teleurgesteld. Maar ook veel mensen van Team Burgemeester en SP.A hebben mij opgebeld om te zeggen hoe jammer ze de situatie vinden. Verschillende hebben mij zelfs gezegd dat ze liever met ons hadden bestuurd.”
Dat is een heel diplomatisch antwoord, u bent dus helemaal niet boos?
(lacht) “Nu klink je als sommige mensen op onze lijst. Die zijn mij ook al komen vragen of ze dan niet boos mogen zijn. En natuurlijk mag dat. Ik ben verdorie ook boos. Maar what doesn’t kill you makes you stronger. Het is een deel van het politieke spel en ik had het liever anders gezien. Maar aan ons heeft het niet gelegen. En het zou dom zijn om in onze boosheid alle bruggen op te blazen die we eerst jarenlang gebouwd hebben. In mijn ogen draaiden deze verkiezingen te veel om marketing.
De keuze van de timing voor het persmoment bijvoorbeeld was duidelijk met de bedoeling om de primetime op televisie te halen. Ik heb het gevoel dat die primetime primeert over de inhoud bij Team Burgemeester, en dat kan niet de bedoeling zijn.”
U bent wel uitgenodigd om op gesprek te gaan?
“Er zijn na de verkiezingen inderdaad gesprekken geweest, maar daar is het dan ook gestopt.”
Wellicht meer voor de vorm? Want de burgemeester had voor de verkiezingen ook al aangegeven dat hij graag wilde verder werken met de bestaande coalitie.
“Daar kan ik zelf geen oordeel over geven, ik was er niet bij. Het enige dat ik weet is dat ik de maandag na de verkiezingen een gesprek gehad heb van een dik uur met Vincent (Van Quickenborne,red.). Daarna is er geen enkele vorm van contact meer geweest tot 5 minuten voor de persconferentie. Tegen die tijd had ik uiteraard al via de pers al vernomen dat er een beslissing gevallen was. Dat vind ik jammer. Ik heb begrip voor de keuze, maar dan moet je elkaar erover inlichten.”
Waarom is die beslissing er volgens jou gekomen?
“Dat gesprek was inhoudelijk heel sterk. Ik heb duidelijk gemaakt dat als we zouden meedoen, we ook wel een aantal dingen wilden realiseren. Het heeft geen zin om mee te besturen en dan gewoon verder te doen in het verlengde van wat er de voorbije zes jaar al was. Groen is voor de traditionele partijen gewoon een moeilijke partner om mee in zee te gaan. Wij willen immers echt op die inhoud wegen. Dat is volgens mij de voornaamste reden dat we er niet bij zijn. Omdat we echt politieke vernieuwing willen brengen. Men heeft een beetje schrik om het op een andere manier te doen.”
“Ik vrees dat na de verkavelingswoede van Wout, de bedrijventerreinentsunami van Axel Ronse komt” -David Wemel, Groen
Ik heb nochtans het woord vernieuwing heel vaak horen vallen tijdens de voorstelling van de coalitie?
“Er is ook gezegd dat de nieuwe, oude coalitie geen keuze is tegen ons, maar een keuze om verder te gaan met wat vertrouwd is. En dus met een verliezer in zee te gaan in plaats van met een van de winnaars. Zo vernieuwend is dat niet.”
Vergroening heeft in het 10-puntenplan van de coalitie wel een plaats gekregen. Juicht u dat toe?
“Er staat heel veel in dat plan, maar er staat ook veel niet in. In tegenstelling tot het programma van bijvoorbeeld Team Burgemeester is het 10-puntenplan niet becijferd. Het is een beetje een samenraapsel van de verschillende punten uit de partijprogramma’s. Er staan daar wel wat dingen in waar ik ongerust over word. Ze beloven dat Kortrijk de eerste gemeente zal zijn die van de betonstop een realiteit maakt. Maar er is nog ongelofelijk veel verkaveld de afgelopen jaren in onze stad. En er wordt tegelijk gezegd dat men zuinig zal omspringen met de open ruimte. Dus ze maken nu al de opening voor een vrije interpretatie van die betonstop. Ik vrees dat na de verkavelingswoede van Wout, de bedrijventerreinentsunami van Axel Ronse komt.”
Een hypocriet plan dus?
“Wel, ik ben vooral benieuwd hoe ze het gaan realiseren. Ze zijn ook niet vies van wat aankondigingspolitiek. Als ik kijk naar natuurontwikkeling bijvoorbeeld dan is daar de voorbije zes jaar 48 hectare aangekondigd, daarvan is er 4 hectare gerealiseerd. Ongeveer 10 procent van wat ze aankondigden, hebben ze ook effectief gedaan. Dat is een heel mager rapport. Ze hebben een beetje een groene draai aan hun plan gegeven om onze kiezers dan ook maar tevreden te stellen, maar ik denk dat ze daar uiteindelijk op afgestraft zullen worden door de burgers.”
Ziet u het zitten om weer zes jaar oppositie te voeren?
“Aan de zijlijn staan roepen is natuurlijk niet het leukste dat er is in de politiek. Maar iemand moet het doen en wij gaan het ook doen zoals we het de afgelopen jaren hebben gedaan. Zo positief mogelijk. Ik ben ervan overtuigd dat als wij nu weer zes jaar even hard werken als we hiervoor hebben gedaan dat wij de grote uitdager worden voor het huidige stadsbestuur. Maar eerst ga ik nog even proberen te genieten van mijn gezin. Het is een lange campagne geweest en dat eist zijn tol, ook van mijn vrouw en kinderen. Even uitblazen mag dus wel.”
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier