Dan toch geen onteigening in de Koekelaarse wijk Nieuwenhove

Nieuwenhove. © Foto Coghe
Redactie KW

Burgemeester Patrick Lansens (Lijst van de Burgemeester/sp.a) wist tijdens de Koekelaarse gemeenteraad te vertellen dat de opstart van een voorlopige onteigening van een stuk landbouwgrond ter hoogte van de wijk Nieuwenhove vruchten afgeworpen heeft. Op de laatste dag van het openbaar onderzoek werd immers een akkoord bereikt met de eigenaar van de grond.

“De wijk Nieuwenhove heeft de laatste jaren te kampen met wateroverlast“, legt burgemeester Patrick Lansens uit. “De wijk paalt aan een stuk landbouwgrond waarvan het reliëf de laatste jaren een aantal keer gewijzigd werd. De regen stroomt van bewuste weide in de wijk. We wilden tussen de woonwijk en de landbouwgrond een open gracht aanleggen waardoor een waterafvoermogelijkheid gecreëerd wordt naar een bestaand gemeentelijk grachtenstelsel. Voor de realisatie zou er grondneming moeten gebeuren van de landbouwgrond. De eigenaar weigerde echter met ons te onderhandelen. We kregen geen reactie op brieven en aangetekende brieven, terwijl de eigenaars ook voor een onderhandelingspoging bij het vredegerecht niet kwamen opdagen. Ook een gespecialiseerde onderhandelaar van de West-Vlaamse Intercommunale raakte niet binnen. Daarom kozen we voor een voorlopig onteigeningsbesluit in de hoop toch een overeenkomst te vinden.”

Maar op de laatste dag van het openbaar onderzoek voor onteigening viel nu toch een oplossing in de bus. “We zijn met de eigenaars van de grond overeengekomen dat zij zelf een gracht op hun terrein zullen aanleggen“, weet de burgemeester. “Wij gaan die dan doortrekken naar het gemeentelijk grachtenstelsel zodat het water kan afgevoerd worden. De gracht zou er tegen half mei moeten zijn.”

Bij de familie Costenoble, de eigenaars van de landbouwgrond, zijn ze tevreden dat het niet tot een onteigening gekomen is. “We willen benadrukken dat drie van de vijf partijen een toegeving gedaan hebben. We zijn tevreden met de huidige oplossing.”

(BCH/foto Gino Coghe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.