Dams gemeenteraadslid Manu Buysse stapt uit N-VA

Redactie KW

Raadslid Manu Buysse wil niet langer namens N-VA deel uitmaken van de Damse gemeenteraad. Buysse is coördinerend directeur van enkele scholen in Maldegem, waar het gemeentebestuur besliste om de gemeenteschool in Adegem over te dragen aan het Gemeenschapsonderwijs (GO!).

“De burgemeester vroeg me dit stil te houden voor mijn eigen medewerkers maar omdat ik dit niet wilde werd er met goedkeuring van de N-VA fractie in Maldegem, mijn eigen politieke familie dus, een tuchtprocedure tegen mij gestart. Ik pik dit niet.”

Het ziet er naar uit alsof de al behoorlijk kleine oppositie in de Damse gemeenteraad, vijf raadsleden op zestien meerderheidsraadsleden van de eenentwintig leden tellende raad, binnenkort nog minder sterk en meer verdeeld zal worden. De oppositie in Damme bestaat nu uit Damse Belangen raadsleden Kelly De Sutter en Caroline Debbaut en de N-VA raadsleden Jan Van Meirhaeghe (fractieleider), Jos Millecam en Manu Buysse. Deze laatste, raadslid Manu Buysse, zal vanaf de eerstvolgende gemeenteraad als onafhankelijk raadslid zetelen. Zijn afstand van de N-VA heeft niet te maken met omstandigheden in de Damse afdeling van N-VA maar blijkbaar wel met wat hij meemaakte in zijn professionele activiteiten in Maldegem, waar hij actief is als coördinerend directeur van een aantal gemeentelijke scholen. Dat maakte hij alvast zelf duidelijk op zijn facebookprofiel. “De partij N-VA draagt openbaarheid van bestuur, inspraak en participatie hoog in het vaandel. Ook in het verenigingsleven, als journalist en als raadslid en in mijn beroep als directeur in het onderwijs zijn het altijd doelstellingen geweest die ik immer blijf nastreven”, laat Manu Buysse optekenen. “Bedrog in die strijd net die waarden te verdedigen door partijgenoten uit mijn N-VA familie stelt mij diep teleur. Ik heb dan ook na diep beraad besloten om geen deel meer uit te maken van de N-VA familie en verder deel uit te maken van de Damse gemeenteraad als onafhankelijk raadslid. Ik wil hierbij dus wel sterk benadrukken dat mijn beslissing niets te maken heeft met de Damse politiek en lokale partijgenoten. Het was een genoegen met Jos (Millecam, red.) Lut (Anseeuw, red.) en Jan (Van Meirhaeghe, red.) en de N-VA vrienden samen te werken.” Wij belden intussen het gemeenteraadslid voor wat meer uitleg.

De Kruipuit

Manu Buysse is al geruime tijd coördinerend directeur van een scholengroep in Maldegem waartoe ook De Kruipuit in Adegem behoort. “Onze scholengroep bestaat uit zeven scholen waarvan vijf gemeentescholen en twee provinciale scholen”, verduidelijkt Manu Buysse. “Onlangs werd ik bij Maldegems burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD, red.) geroepen. Hij liet me verstaan dat de school De Kruipuit niet langer deel zou uitmaken van het gemeentelijk onderwijs en dat het Gemeenschapsonderwijs, GO!, de school zou overnemen. Ik had daar wel mijn bedenkingen bij uiteraard, ook omdat dit implicaties zou hebben naar personeel en budget van de scholengroep waar ik directeur van ben, maar als de politiek dat zo beslist, heb ik daar niet veel aan te zeggen. Maar de burgemeester zei me dat ik helemaal niets mocht zeggen aan mijn dichte medewerkers en leerkrachten; alvorens 10 februari, toen er een persmoment zou plaats vinden. Dat was echter niet mogelijk en ik zag dat ook niet zitten. Ik kon mijn medewerkers onmogelijk zo lang in onwetendheid houden; dat gaat gewoon niet. Ook aan het oudercomité mocht ik van het gemeentebestuur niets zeggen. Onze scholengroep zou door zo’n ingreep immers een stuk kleiner worden en daar hangen echt wel belangrijke implicaties aan vast; dus dit zo lang verzwijgen leek me echt niet correct.” Manu Buysse zag het dus als onmogelijke om dit stil te houden en legde toch al enkele contacten binnen de getroffen school en de scholengroep. Dit bleef echter niet zonder gevolg want hij vernam recent dat het gemeentebestuur van Maldegem een tuchtprocedure heeft opgestart omwille van een gebrek aan discretie. “Hoewel ik nog recent een gesprek had met de twee N-VA schepenen in Maldegem, en ik daar wel een goed gevoel bij, maar toch bleek later dat ze de beslissing om een tuchtprocedure tegen mij op te starten zomaar gesteund hebben. Ik had toch verwacht dat ze zich minstens zouden onthouden hebben. Van ‘mijn N-VA familie’ had ik toch meer verwacht. Het is dan ook met spijt in het hart – maar ik kan echt niet anders – dat ik in de Damse gemeenteraad verder als onafhankelijke zal zetelen.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier