Chinees geld zorgt voor heel wat hoofdbrekens op gemeenteraad van Langemark
Moet Eandis met een Chinees bedrijf, dat 14 procent van de aandelen van de netwerkbeheerder wil kopen, in zee gaan? Daarover moeten de betrokken gemeenteraden zich uitspreken. In Langemark zijn ze er alvast niet voor gewonnen.
830 miljoen euro legt de Chinese netwerkbeheerder SGEL op tafel om in te treden in het kapitaal van Eandis. In ruil krijgt dit Chinees bedrijf 14 procent van de aandelen in handen. Nadat Electrabel met 21 procent uit het kapitaal was uitgestapt, moest de intercommunale noodgedwongen op zoek naar nieuw kapitaal om de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen terug op peil te brengen. Eerder kregen de gemeenten de vraag om het extra geld op tafel te leggen. Die weigerden en de gemeenteraden stemden in met een zoektocht naar een nieuwe financiële partner.
“Kunnen niet naar de beurs”
De hoogste bieder werd een Chinees en middenveldorganisaties gingen in het verzet. Op de gemeenteraad vond N-VA het voorstel te verregaand. “Het bedrag is wellicht correct, maar wat gebeurt er met de kennis van Eandis? Of wat als SGEL haar soft- en hardware voor bijvoorbeeld slimme meters opdringt? Bovendien is er een geheimhoudingsclausule die je niet kan rijmen met openbaarheid van bestuur”, aldus Dominique Cool.
Luc Vandamme zat op dezelfde golflengte. “Ze kunnen beter op de beurs gaan. Hun huiswerk moeten ze hermaken.” Navraag leerde SP.A dat SGEL een betrouwbare partner is. CD&V had vooral moeite met het feit dat zij moesten beslissen, nog voor de voorziene infovergaderingen plaatsvinden. “Naar de beurs gaan, kan niet. Dat is decretaal verboden”, zei burgemeester Alain Wyffels.
Zitting verdaagd
De komst van de Chinezen lag bij alle partijen moeilijk. CD&V-fractieleider Christophe Deraeve liet de zitting schorsen. Na afloop kwam de melding om een nieuwe gemeenteraad te laten samenroepen na de informatievergaderingen van Eandis.
(PCO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier