Chantal Van Listenburgh neemt OCMW-fakkel over van Rita Meyns in Oudenburg

Chantal Van Litsenburgh. © LIN
Laurette Ingelbrecht

Sedert 1 januari heeft het OCMW een nieuwe voorzitter. Zoals na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 overeengekomen, nam Chantal Van Listenburgh over van Rita Meyns. “Ik word de laatste OCMW-voorzitter, want na 2018 wordt er een inkanteling doorgevoerd, waardoor de dienst geïntegreerd wordt in het stadsbestuur. Toch ga ik er met volle goesting tegenaan”, zegt de kersverse voorzitter.

Voor de derde keer in de geschiedenis staat met Chantal Van Litsenburgh een vrouw aan het roer van het OCMW: Erna Coene en Rita Meyns gingen haar vooraf.

De politieke carrière van Chantal begon in 2000. Alles raakte in een versnelling nadat ze het jaar voordien aan de alarmbel trok wat de dodehoek betreft. “Ik had over deze problematiek een artikel gelezen in een Nederlands tijdschrift en trok met een voorstel naar de burgemeester die ik toen nog niet kende. Ik ben namelijk een aangespoelde, want ben in Stalhille opgegroeid”, legt Chantal uit. “Hij vond het een goed voorstel om actie te voeren rond het gevaar van die dodehoek.”

Kort nadien kreeg Chantal de vraag om voor CD&V kandidaat te zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2000. “Vermits ik nog andere dingen wilde doen dan alleen werken, me wilde engageren, zei ik meteen ja. De partij leunt ook het dichtst aan bij mijn eigen idealen. Ik was niet verkozen, maar mocht wel al ervaring op doen in intercommunales. In 2006 was ik wel verkozen en zetelde ik zes jaar in de gemeenteraad.”

Gemeenteraad

In 2012 zag Chantal haar stemmenaantal nog verhoogd en werd afgesproken dat ze eind 2017 Rita Meyns zou vervangen als OCMW-voorzitter. “Ik startte de nieuwe legislatuur in de gemeenteraad, maar werd na enkele maanden OCMW-raadslid”, aldus nog Chantal die mede door haar job bij Spegelaere heel veel contact heeft met de mensen en weet wat er zoal leeft bij de bevolking.

“Veel klanten vertrouwen me dingen toe aan de kassa of vragen raad. Spegelaere is voor alleenstaanden een belangrijk contactpunt en soms de enige plek om eens een babbeltje te slaan. Daar zal mijn engagement voor de zwakkeren in de maatschappij wel gegroeid zijn, zeker? Ik wil dan ook de drempel naar het OCMW heel laag houden. Met ons nieuwe lokaal dienstencentrum zal dat in elk geval gemakkelijker worden. Nu vermijden sommige inwoners nog de stap naar het OCMW omdat iemand hen wel zou kunnen deze deur zien binnengaan”, weet de nieuwe OCMW-voorzitter.

Heel wat op stapel

De komende jaren staat nog heel wat op stapel binnen het OCMW. Vooreerst is er de bouw van het lokale dienstencentrum (LDC) die na de zomer start. “Ook hopen we achter het LDC serviceflats te bouwen en komt er een woonproject van De Mandel. Verder zijn we bezig met het uitwerken van een boodschappendienst voor onze bevolking. Mijn bezorgdheid gaat ook uit naar de sociale dienst die op een deftige manier moet blijven werken en naar de noden van de 80-plussers. Uiteraard hoop ik voor dit alles op de kennis en ervaring van Rita Meyns te mogen beroep doen. Ze blijft ook nog een jaar in de raad zetelen. Wat er met haar bevoegdheden als schepen zal gebeuren, wordt in januari besproken en beslist.”

“We zijn bezig met het uitwerken van een boodschappendienst”

“Ik ben heel gemotiveerd om er met volle goesting tegenaan te gaan. Met de beste bedoelingen en een open kijk naar het stadsbestuur toe. Ik hoop dan ook op een constructieve en aangename manier samen te werken. Om voldoende tijd voor mijn engagement te krijgen, werk ik sedert december deeltijds. Gelukkig heb ik een job in Oudenburg, zodat ik gemakkelijk in de middagpauze eens in het OCMW of Riethove kan binnenlopen”, zegt Chantal nog.

Privé

Chantal Van Listenburgh is de mama van Kjell (25) en Brent (23) die nog thuis woont. Haar partner is Koen Naessens.

Ze werkt al haar hele carrière als bediende bij Spegelaere. “Ik ben er begonnen als jobstudent en kon bij de opstart van de winkel in Schaarbeek daar aan de slag. Een zware, maar leuke tijd. Daarna heb ik de winkel in Oostende helpen opstarten om in 1992 definitief mijn stek te vinden in Oudenburg. Dat ik in de politiek stapte, heeft nooit een probleem gevormd. Mijn bazen zijn heel flexibel”, besluit kersvers OCMW-voorzitter Chantal Van Listenburgh.

(LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.