Brugge schrapt negen miljoen euro aan investeringen

De renovatie van de site Biekorf is niet meer voor deze legislatuur. © SVV
Redactie KW

Door minder inkomsten ten gevolge van de coronacrisis gaat het college van burgemeester en schepenen in andere projecten prioritair investeren. Door de renovatie van de site Biekorf/Stadsrepubliek on hold te zetten, komt er 9 miljoen euro vrij.

De ingrijpende facelift werd begin vorig jaar toegelicht nadat het stadsbestuur het Brugse Architectuuratelier Dertien12 en zijn partners had aangesteld om als multidisciplinair ontwerpteam het project De Stadsrepubliek uit te tekenen. Ook de verbouwing van de Biekorfsite maakte hier deel van uit.

Bedoeling was om de Hoofdbibliotheek Biekorf en het Cultuurcentrum Brugge een nieuw en duurzaam elan te geven en in het gebouw ook ruimte te voorzien voor de stedelijke evenementenorganisatie Brugge Plus, die vandaag een onderkomen heeft langs de Lange Vesting.

“We zetten dit project on hold en houden hierdoor als stadsbestuur negen miljoen meer in kas”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “De coronacrisis heeft voor onze inkomsten- en uitgavenstroom immers een grote financiële impact.”

13,2 miljoen minder inkomsten

“De minder inkomsten worden nu al geraamd op 13,2 miljoen euro, een gevolg van verminderde inkomsten uit het toerisme, de musea en de parkings. Minder inkomsten hebben ook als gevolg dat er minder uitgaven kunnen gebeuren.”

“We hebben enkele grote uitgaven herbekeken en hebben besloten om het renovatieproject van de site Biekorf/Stadsrepubliek, waarvoor ons al twee miljoen euro van de Vlaamse overheid was toegezegd, niet meer in de lopende legislatuur te realiseren.”

Meer dan ooit wil het Brugse stadsbestuur volgens De fauw “het beschikbare budget beheren als een goede huisvader en de financiële middelen inzetten in sectoren die het meeste zorgen voor een relance van de stad. Zo worden onder meer het relanceplan voor economie en toerisme en het actieplan retail en horeca onverminderd uitgevoerd”, klinkt het.

Sociaal relanceplan

“Via ons sociaal relanceplan krijgen kwetsbare doelgroepen extra ondersteuning, de bouw van het beurs- en congresgebouw op het Beursplein gaat gewoon verder en ook de nieuwe museumsite aan de Garenmarkt willen we straks realiseren.”

Daarnaast raakt het Brugse stadsbestuur niet aan zogenoemde “projecten en infrastructuur ten dienste van de burger.” Het gaat om de Xaverianensite, de sportzaal Koolkerke en de Koude Keuken, de Scharphoutsite in Lissewege en het administratief centrum van Sint-Andries.

“Ze blijven allemaal op de projectlijst voor uitvoering staan, net als de projecten in het kader van de revitalisering van Zeebrugge, onder meer de voormalige militaire site Knapen”, besluit De fauw.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.