Blaas onze dorpen leven in: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken

Onder meer buurtwinkeltjes verdwijnen langzaam maar zeker uit het straatbeeld. © Christophe De Muynck
Phebe Somers

We stemmen zondag niet alleen voor Vlaanderen, België en Europa… maar ook voor West-Vlaanderen. Wat politici in Brussel – en Straatsburg – beslissen, voelen we tot bij ons. Wij stelden dan ook een West-Vlaamse eisenbundel samen, waarover negen partijen nu kleur bekennen. Eis nummer 7: blaas onze dorpen leven in.

Kleine dorpen met een eigen slager, bakker, dorpscafé en frituur: dat zit in het DNA van West-Vlaanderen. Helaas dooft dat typische dorpsleven uit. Er passeert nog amper een bus, geld uit de muur halen is een luxe geworden.

CD&V

“Een belangrijk deel van de West-Vlamingen leeft op het platteland. Dorpsgemeenschappen zijn bijzonder waardevol. Die bewoners moeten kunnen rekenen op belangrijke diensten en basisvoorzieningen – bank, artsenpraktijk, postkantoor… – op fiets- of wandelafstand of met het openbaar vervoer. Wij voorzien extra financiering om dit te realiseren.”

Groen

“Als we willen dat mensen in onze dorpen blijven, dan moeten die aantrekkelijk zijn. Daarvoor moet je afstappen van de neoliberale visie dat alles moet renderen en alles winst moet opleveren. Er is een duidelijke toekomstvisie nodig zodat er geïnvesteerd kan worden in bruisende dorpskernen. Ook moeten dorpen meer middelen krijgen, nu is dat niet eerlijk verdeeld.”

L99

“Terwijl sommige aspecten van het dorpsleven waardevol zijn, is het belangrijk om nieuwe impulsen te brengen om jonge mensen aan te trekken en de dienstverlening te verbeteren. Het huidige openbaarvervoersbeleid was duidelijk een swing and a miss. We moeten streven naar een evenwichtige benadering waarbij de behoeften van alle bewoners worden meegenomen.”

N-VA

“West-Vlamingen werken hard en betalen te veel belastingen, ook in onze kleine dorpen. Ze krijgen daar te weinig voor terug: Bancontacten en buurtwinkels sluiten, wonen wordt steeds duurder, rijden met de auto ook. Wat er nodig is? Werken in eigen streek versterken, vaste bewoning in onze woonwijken bevoordelen, de eigenheid van onze dorpen koesteren.”

Open VLD

“Dorpen hebben een specifieke dynamiek, in sommige gevallen zijn die nog steeds zeer levendig. In West-Vlaanderen toont Koekelare aan dat het nog niet allemaal naar de wuppe is. Voldoende financiering en een vlotte verbinding is belangrijk, maar het zijn vooral de lokale overheden zelf die ervoor moeten zorgen dat hun dorpen aantrekkelijk blijven.”

PVDA

“Er zijn landelijke gemeenten met een levendig dorpsleven. Daarnaast zijn er ook gebieden met reële problemen. De dynamiek hangt af van drie factoren die bijgevolg versterkt moeten worden: voldoende plaatselijke tewerkstelling in alle sectoren, de aanwezigheid van en investering in openbare diensten en de steun aan het verenigingsleven op verschillende vlakken.”

Vlaams Belang

“Wij willen meer aandacht geven aan landelijke regio’s. Besluitvorming mag niet enkel genomen worden door een stedelijke bril, wij willen actieve toetsing van wetsvoorstellen naar de impact ervan op het buitenstedelijk gebied in Vlaanderen. Een sterk buitenstedelijk gebied om de verloedering van het platteland tegen te gaan, zowel op economisch, sociaal als cultureel vlak.”

Voor U

“West-Vlaanderen is zo dichtbevolkt dat naar ons gevoel elke gemeente dicht bij een stad ligt en dus kan genieten van het rustige dorpsleven met stadsbezoek op korte afstand voor alle nodige diensten. Het verdwijnen van geldautomaten bemoeilijkt wel het dorpsleven. Er dient minstens één geldautomaat per dorp te zijn.”

Vooruit

“We moeten onze dorpen dringend nieuw leven inblazen. Bankautomaten verdwijnen en bussen worden geschrapt. Jongeren trekken weg en ouderen geraken niet meer in de stad voor de boodschappen of een koffietje. Vooruit voert een strijd voor een bankautomaat in elke gemeente. Wij willen ook weer meer bussen in plaats van minder.”

Lees hier de antwoorden van de negen partijen op de andere negen eisen.