“Als je geen schepen bent, kan je niet veel doen”
Marc Debie (63) uit de Abeelestraat houdt zijn politieke carrière voor bekeken. Na bijna 40 jaar politiek actief zijn, 20 jaar gemeenteraad en een schepenambt van acht jaar is het welletjes geweest. Hij staat niet meer op de CD&V-lijst bij de volgende verkiezingen. “Het is tijd om van het leven te genieten”, zegt de 63-jarige Debie.
Door Niels Vromant
Na bijna 40 jaar kan Debie terugblikken op een rijkgevulde carrière. Na de fusie van de gemeentes in 1976 zette hij zijn eerste politieke stappen. “Door de fusie kreeg de gemeente een sportraad en een cultuurraad. De jeugd zou onder cultuur vallen. Als oud-Chiroleider ijverde ik met enkele anderen voor de opstart van een afzonderlijke jeugdraad. Zo kon de jeugd nauwer betrokken worden bij het beleid. In 1979 werd die jeugdraad dan opgestart”, weet Debie nog.
“Mijn intentie was nooit om het meest stemmen te halen, wel mijn expertise te gebruiken”
Democratische Partij
Bij de verkiezingen van 1982 stelde hij zich voor het eerst verkiesbaar. Hij stond op de Democratische Jongerenlijst. “In die tijd was de partij Welvaart Door Vrede (WDV) heer en meester over Wielsbeke. De Democratische Jongerenlijst was een zusterpartij van WDV om de oppositie wat kleiner te maken. Slechts één iemand van onze lijst raakte verkozen”, vertelt Debie.
Twaalf jaar later stond hij op de lijst van de oppositiepartij Democratische Partij (DP).
“Ik was lid van het ACW. Die strekking richtte een eigen partij op en dus sloot ik bij hen aan. In 1998 kwam ik als eerste opvolger in de plaats van Filiep De Vos in de gemeenteraad terecht. Ik bleef er zetelen tot nu”, klinkt het. Toch besefte Debie dat DP niet genoeg slagkracht had om effectief iets te verwezenlijken op politiek vlak.
“We besloten ons aan te sluiten bij CD&V en we wilden verruimen. We kozen voor een kartel met N-VA. De verkiezingen eindigden op een historische 9-9-1-verdeling, waarbij het Vlaams Belang één zetel had. Wij zouden absoluut niet met die partij in zee gaan, dus gingen we op zoek naar iemand van WDV die ons wilde vervoegen. Zo haalden we de absolute meerderheid. Dat was een heel moeilijke periode”, herinnert Debie zich. Sindsdien vormen CD&V en N-VA de meerderheid.
Debie werd in 2006 schepen van Jeugd, Openbare Werken en Ruimtelijke Ordening. In die functie kon hij enkele mooie zaken verwezenlijken, vindt hij.
“Op het vlak van jeugd richtte ik een afzonderlijke jeugddienst en buitenschoolse opvang in Sint-Baafs-Vijve op. Die zaken draaien nu nog altijd op volle toeren, dus we kunnen van een succes spreken.” Als schepen van Ruimtelijke Ordening plaatste hij alle reglementeringen over verkavelingen en bouwen op eenzelfde lijn. “Iedereen moest bouwen en verbouwen onder dezelfde regels. Dat was ons uitgangspunt. We plaatsten ook alles online, zodat alle formulieren toegankelijk waren voor iedereen”, geeft hij aan.
In de hoedanigheid van schepen van Openbare Werken startte Debie enkele grote projecten op. “Toen we oppositie voerden, klaagden we vaak over het gebrek aan veiligheid voor de zwakke weggebruiker. Wij legden gescheiden fietspaden aan in de Ooigemstraat, de Ridder de Ghellinckstraat en de Breestraat. Ik zorgde ook voor de komst van drie dezelfde grote rotondes op die belangrijke kruispunten in Wielsbeke. Ondertussen is er ook al een vierde.”
Maar de mooiste totstandkoming vindt hij de redding van zaal Den Aert. “De bouw van een nieuwe zaal op het Sint-Bavoplein was al heel concreet, toen we die beslissing omgooiden. Met Den Aert hebben we een prachtige zaal die we helemaal in ere herstelden. Het Sint-Bavoplein werd nu helemaal heraangelegd. Het vormt een prachtig geheel”, vindt hij.
Ondanks zijn geslaagde projecten, raakte Debie zijn schepenambt kwijt. “Schepen van Openbare Werken is geen populaire ambt. Ik voelde veel kritiek. Onze partij won de verkiezingen, maar andere partijleden haalden meer stemmen dan mij. Ik mocht toch nog twee jaar mijn sjerp houden”, legt hij uit.
De afspraak was dat Rachida Abid en Daisy Haydon na twee jaar van de nieuwe legislatuur Debie en Guido Callewaert zouden opvolgen als schepen. “Mijn intentie was nooit om het meest stemmen te halen, wel mijn expertise te gebruiken. Voor openbare werken kon ik mijn ervaring als landmeter gebruiken. Ik was ontgoocheld dat het aantal stemmen meer doorslag gaf dan de kennis van zaken”, geeft hij aan.
Bestuurslid van CD&V
Nu zegt Marc Debie het politieke leven vaarwel. Hij zal niet meer actief deelnemen aan verkiezingen, maar blijft wel bestuurslid van CD&V. “Als je geen schepen bent, kan je niet veel doen. En mocht ik nog schepen kunnen worden, dan zou ik het niet meer kunnen opbrengen om dag en nacht klaar te staan.”
“Ik heb dit jaar heel veel geluk gehad op vlak van gezondheid. Ik kreeg enkele overbruggingen. Dan besef je op je 63ste dat je meer van het leven wilt genieten. En dat zal ik samen met mijn vrouw en familie ook doen”, besluit hij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier