Peerdenposterij in Torhout wordt kunstencentrum

Redactie KW

De statige maar bouwvallige herberg Peerdenposterij in de Rijselstraat in Torhout zal worden omgebouwd tot kunstencentrum. Dat laat Joost Vanhaerents van de gelijknamige bouwgroep weten. De twee kunstverenigingen van Tordale zullen er onderdak vinden.

De vzw Tordale, stad Torhout en bouwgroep Vanhaerents zijn de drie partners die het beschermd gebouw met de alombekende voorgevel zullen ombouwen tot een kunstencentrum voor De Beelderij en De Andere Academie. Dat zijn de twee kunstverenigingen van Tordale. De samenwerkingsovereenkomst zal door alle partijen worden ondertekend op woensdag 30 maart.

De Peerdenposterij is een herberg-logementshuis uit de Oostenrijkse periode. De afspanning is gelegen aan de Rijselstraat, een deel van de in 1752-1754 aangelegde steenweg Brugge-Menen. De Peerdenposterij werd gebouwd in het derde kwart van de 18de eeuw en speelde een belangrijke rol bij de vervoer- en vrachtdiensten en het postverkeer. Het twee bouwlagen hoge huis omvatte een herberg met gelagzaal, een keuken en een voorraadkelder. In de 19de eeuw kwamen de paardenmarkten aan de Haanhoek tot volle bloei. Na de Eerste Wereldoorlog ging deze economische activiteit volledig verloren. De afspanning werd in 2002 definitief geklasseerd, met uizondering van de vleugel met het stalgebouw, dat erg bouwvallig is.

Meer in Krant van West-Vlaanderen (De Weekbode Torhout) van vrijdag 18 maart.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.