Vijf kandidaat-winnaars voor de Ronde

© BELGA
© BELGA
Tim Declercq
Tim Declercq Wielrenner

Ze noemen hem El Tractor, omdat hij kilometerslang op kop van het peloton blijft sleuren. Dat was zo een paar jaar geleden, dat was vorig seizoen zo en dat zal ook de komende maanden zo zijn. Tim Declercq is de meid van alle werk bij het grote Deceuninck-Quick-Step en geeft ons tijdens het wielervoorjaar een wekelijkse kijk vanuit zijn eigen leefwereld.

Ik kende geen topdag in Waregem, want mjn maag wilde niet mee. Stijn Steels en ik moesten de vlucht controleren, alleen duurde het lang voor die tot stand kwam. Een moeilijk dagje dus, maar ik ken gelukkig de oorzaak. De eerste warmte zit er zeker voor iets tussen en mijn maag is sowieso mijn achilleshiel. Als ik ergens last heb, is het daar. Dwars door Vlaanderen was trouwens een vreemde koers. Ik denk dat de eerste warmte voor een pak renners er te veel aan was.

Dylan van Baarle had er duidelijk geen last van. Voor mij was zijn solo geen verrassing. Dinsdag had ik ploegleider ‘Fitte’ Peeters nog een tip voor zijn pronostiek gegeven. Ik zei: ‘als je voor de Ronde op de verrassing wilt spelen, neem je best Dylan’. Een heel sterke renner die soms moeite heeft om zich te plaatsen, maar wel een enorme motor heeft.

“Je kan een plan hebben, maar het is vooral zaak er mentaal klaar voor te zijn”

Wie dat ook heeft, is Kasper Asgreen. Hij is zondag één van mijn vier ploegmaats die net als Julian Alaphilippe kans maken. Kasper gaat nooit kapot. Volgens mij kan hij 350 kilometer aan een vermogen van 350 watt blijven rijden. Hij recupereert ook enorm snel. Yves Lampaert is dan weer een echte bijter die soms nog wat meer in zichzelf moet geloven. Hij is gebaat bij een zware koers, zodat de explosiviteit bij iedereen minder wordt. Zonder pech had hij de E3 kunnen winnen en in Gent-Wevelgem holde hij wel achter de feiten aan, fysiek moest Yves er voor niemand onderdoen. Zdenek Stybar kon in de E3 op alle hellingen Van Aert en Van der Poel volgen. En Florian Sénéchal is de snelste. Als hij kan overleven, maakt hij kans.

Er zijn veel scenario’s mogelijk. Je kan een plan hebben, maar het is vooral zaak er mentaal klaar voor te zijn. In de ideale wereld hebben we vanaf de prefinale altijd iemand mee voorin. Makkelijk is dat niet. De ploegen van Van Aert en Van der Poel zijn niet zo zwak als velen doen uitschijnen. Zelf zal ik tevreden zijn als ik mijn rol kan spelen. Net zoals in de E3, waarin ik de finale voor de Taaienberg mee heb kunnen openbreken. Voor zo’n scenario teken ik meteen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.