Opinie – Burgemeesters en bakstenen

“De burgemeester van Staden schreeuwde op Facebook zijn onschuld uit, maar hij probeerde wel tijdens het onderzoek zijn proces af te kopen.” © JCR
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Op 3 december 2021 ging in West-Vlaanderen een baksteen aan het rollen… Die dag onthulde deze krant dat er in Staden verdachte vastgoeddeals waren afgesloten door de burgemeester. Francesco Vanderjeugd zou met voorkennis huizen en grond gekocht hebben in zijn eigen gemeente.

Het parket startte meteen een onderzoek naar mogelijke belangenvermenging en op onze redactie kwamen vragen binnen van verontruste burgers. Of we ook konden onderzoeken dat er in hun gemeente niets aan de hand was?

Ja, dus. De baksteen haalde zo nog drie burgemeesters onderuit. In de weken die volgden, vonden we aanwijzingen van soortgelijke praktijken in Moorslede, Oudenburg en Meulebeke. Ook tegen de sjerpdragers daar werd een onderzoek gestart.

Eind vorig jaar belandde de eerste van deze vier burgemeesters voor de rechter. Op 19 december 2023 werd Ward Vergote van Moorslede veroordeeld tot 1 jaar cel met uitstel. Via een tussenpersoon had Vergote een stuk landbouwgrond gekocht waarvan hij als burgemeester wist dat het mogelijk ambachtelijke zone zou worden. Twee jaar later verkocht hij de grond met 208.000 euro winst. Belangenvermenging, zo klonk het vonnis klaar en duidelijk.

“Of we konden onderzoeken dat er niets aan de hand was?”

Op 21 mei wordt nu ook Francesco Vanderjeugd in de rechtbank van Kortrijk verwacht… Nieuws dat hard binnenkwam bij de bekende burgemeester. Na meer dan twee jaar onderzoek vond het parket voldoende aanwijzingen om ook hem voor de rechter te slepen.

De burgemeester van Staden schreeuwde op Facebook zijn onschuld uit. Hij gaat voor de vrijspraak… maar, en dat is heel opvallend: Francesco Vanderjeugd probeerde tijdens het onderzoek wel zijn proces af te kopen. Via een minnelijke schikking wou hij een rechtszaak vermijden.

Waarom? Dat wilde onze journalist hem ook vragen, maar die kreeg na lang aandringen enkel zijn advocaat aan de lijn. Geen commentaar, klonk het klaar en duidelijk.

En ondertussen zijn de verkiezingen in aantocht… Op 9 juni zet Vanderjeugd federaal nu al een stap terug. Na de lokale verkiezingen op 13 oktober wil hij wel graag burgemeester blijven. Rond die tijd zal ook de rechter zijn stem laten horen…

Benieuwd aan welke kant de baksteen zal vallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier