Karl schrijft naar Marc Van Ranst: “Mijn grootste angst? Dat alle voetbalwedstrijden worden afgelast”

Marc Van Ranst. © belga
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer was hij gebeten door de coronamicrobe. Viroloog Marc Van Ranst mag altijd (virusvrij graag) antwoorden: karl@kw.be.

Geachte Heer Van Ranst,

Beste Marc,

Het zijn hoogdagen voor je. Als ik een camper zie staan op de parking van de VRT, kan ik niet anders vermoeden dan dat jij daarin slaapt. Van het radionieuws naar het televisiejournaal. Een talkshow bij Danira of een duidingsprogramma bij Bart of Kathleen. Je bent dezer dagen overal. Marc Van Ranst, de Belgische personificatie van het coronavirus. De viroloog die de virulentie van een uit China overgewaaide ziekte moet inschatten. Je doet dat uitstekend, vind ik. Degelijke informatie, bevattelijk geformuleerd en zonder echt angst voor een pandemie (die het volgens jou ondertussen is) te installeren.

De minister van volksgezondheid helpt je daar niet bij. ‘Als het moet gaan ook wij dorpen in quarantaine plaatsen’, wist Maggie De Block dinsdag. Ze voegt er wel aan toe dat er geen reden is tot paniek. Beste Marc, vertel eens aan Maggie dat zelfs een kleine kans om twee weken opgesloten te worden in dorpen als Wulpen, Beerst of Wijtschate al reden genoeg is tot een paniekaanval nog voor er van een coronavirus sprake is.

Eerlijk, beste Marc. Ik snap het allemaal niet zo goed. Toen ik je Twitteraccount begin deze week een laatste keer checkte, was er wereldwijd sprake van 2.624 doden van wie amper 36 slachtoffers buiten China. Vergeef het me om vlotjes te passeren aan die doden, maar een jaarlijkse griepepidemie kost wereldwijd aan een kwart tot een half miljoen mensen het leven.

Ik heb nog nooit gehoord van in quarantaine geplaatste dorpen of steden omwille van het jaarlijkse griepje. Of zijn er zaken die ons bewust worden verzwegen? Zijn er veel meer slachtoffers dan nu wordt beweerd? Worden in China appartementsblokken uitgeborsteld en mensen gedeporteerd naar plekken waarna we ze nooit meer terugzien?

Ik heb een maand geleden verslag uitgebracht van het WK veldrijden in het Zwitserse Dübendorf. Na de wedstrijd zijn we gaan eten in een Aziatisch restaurant in Zürich. Ik geraakte er aan de praat met een Chinese koersliefhebber die de week ervoor op bezoek was bij zijn familie in Milaan. Twee weken na het WK kreeg ik een vervelende hoest. Ik heb er nog last van. De incubatieperiode en mijn voetafdruk indachtig kan ik dus perfect met het coronavirus besmet zijn.

Moet ik me laten testen? Of is het zoals Jan Segers eerder deze week schreef dat de paniek zich sneller verspreidt dan het coronavirus zelf? Je mag het gerust weten, Marc. Ik lig echt niet wakker van Covid-19. Mijn grootste angst is momenteel dat alle voetbalwedstrijden de komende weken worden afgelast. Dat zou vooral een ramp zijn voor de topper in tweede provinciale A. Op vrijdag 6 maart spelen KSV Diksmuide en KSV Nieuwpoort tegen mekaar. We proberen meer dan duizend supporters op De Pluimen te krijgen. Plaats ons dus niet te snel in quarantaine.

Beste Marc, alles komt terug. We hebben mekaar eens gekruist in de coulissen van de VRT-gebouwen aan de Reyerslaan. Jij kwam in een duidingsprogramma vertellen over het ebolavirus, ik presenteerde de Europa League. Het moet een jaar of vijf geleden zijn. Meer dan een korte vriendelijke babbel hadden we niet, maar sindsdien volg ik je wel. Vooral op Twitter ben je geregeld in pittige oorlogjes met Theo Francken verwikkeld. Hij noemt je wel eens Doctor Haat, jij hem een neonazi. Weinig stichtend maar wel vermakelijk.

Blijf vooral doen waar je goed in bent. Ik ben heel blij dat je ons uitstekend informeert. Houden zo!

Afstandelijke (je weet maar nooit) maar warme groet,

Karl schrijft naar Marc Van Ranst:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier